Dešavanja

Za obnovu Japana trebaće godine

Štete od nedavnih razaranja u Japanu verovatno će premaštiti 159 milijardi dolara, koliko je iznosila ukupna šteta od zemljotresa u Kobeu iz 1995. godine, kažu stručnjaci.

Za obnovu onog što su zemljotres i cunami uništili za samo nekoliko minuta biće potrebne godine, ako Japan bude sebi mogao da priušti obnovu, ocenjuje agencija Asošijeted pres (AP).

Cunami visok 10 metara zbrisao je na severoistoku zemlje čitave gradove, blokirao saobraćajnice i ubio na hiljade ljudi, a takođe je iz stroja izbacio luke, rafinerije nafte, čeličane i fabrike.

Četiri prefekture, koje su najozbiljnije pogođene katastrofalnim dešavanjima – Ivate, Mijagi, Fukušima i Ibaraki – sedišta su niza privrednih grana kao što su poljoprivreda, elektronska industrija i proizvodnja auto delova, čine šest odsto japanske ekonomije.

Sendai, najveća luka na severu Japana, uništena je u naletu cinamija, a preko nje su u izvoz odlazila dobra i namirnice kao što su morska hrana, kancelarijska oprema, proizvodi od gume, hartija i auto delovi.

Tri ostale luke na severoistočnoj obali – Haćinohe, Išinomaki i Onahama – teško su oštećene i za njihovo vraćanje u upotrebu biće potrebni meseci, po svoj prilici.

U oblastima koje su pogođene katastrofom ne radi šest rafinerija nafte, a one su bile nosilac trećine nacionalnih kapaciteta za preradu „crnog zlata“ u gorivo, i zajednički su bile u stanju da prerade 1,4 miliona barela nafte na dan.

Od tih šest rafinerija, dve su zatvorene zbog požara.

Čeličana korporacije Nipon stil u Kamaišiju zatvorena je zato što je cunami poplavio deo fabrike. Slično se, zbog zemljotresa, desilo sa čeličanom kompanije Sumitomo metal u Kašimi.

Nestašice struje usled ispadanja iz stroja četiri nuklearne elektrane zaustavile su proizvodnju u mnogim firmama.  Soni je to učinio u nekoliko fabrika, uključujući jednu koja proizvodi blu-rej diskove. Slično je postupila i Tošiba. Svi nacionalni proizvođači automobila, uključujući Tojotu – koja je najveća na svetu – prekinuli su rad u celoj zemlji.

Rekonstrukcija će, kako se procenjuje, biti izuzetno zahtevan posao zbog širokih razmera štete, a stručnjaci sa Univerziteta u Hong Kongu procenjuju da će za obnovu biti potrebno od pet do 10 godina.

Prema njihovim rečima, u procenu nije uključena radioaktivna kontaminacija iz oštećene nuklearne centrale „Fukušima 1“ koja bi mogla imati „potencijalno značajan efekat na obnovu“ zemlje nakon zemljotresa i cunamija.

Za ponovnu izgradnja biće potrebne, procenjuje se, desetine milijardi dolara iz budžeta, od čega će profitirati građevinske firme, ali će sa druge strane biti uvećan ionako veliki nacionalni dug.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. rarov

    Ma djavola godine, oni ga vec podigli na noge.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *