Aktuelno

Zagrebački outlet postaje zatvor?

Kad kupce zamene zatvorenici!

Dizajniran kao malo selo, sa šetalištem, stablima, fontanama, klupama za odmor i dekorativnom rasvetom, sa više od 100 prodajnih prostora sa multinacionalnim brendovima, koji su svoje proizvode svakodnevno nudili po cenima sniženim i do 80%, trebalo je biti projekt koji će privlačiti mase. Nakon tri godine postojanja, outlet „Sveta Helena“, na početku autoputa Zagreb – Goričan, u kojeg su izraelski investitori uožili 27 mil EUR, jednostavno je propao i od maja prošle godine zjapi prazan.

Spas za oživljenje tog projekta nudi Davor Štern, konsultant i naftaš, sa poprilično orginalnom idejom: trgovine neka se zamene ćelijama, posetioci neka budu osuđenici, prodavci neka budu policajci, restoran i kafić neka postanu kantina i soba za druženje, a umesto outleta, neka se zove Zatvor Sveta Helena!

– Outlet u Hrvatskoj je nemoguće imati, jer smo malo tržište sa lošom ekonomskom situacijom. To sad stoji prazno i neiskorišćeno, iako postoji sva komunalna infrastruktura. Znamo da hrvatski zatvori pate od prenatrpanosti, zašto ne od propalog outleta stvoriti zatvor – objašnjava Štern.

svhelena1Iako projekat još ne postoji, nego tek ideja, Štern već sada zna kakav bi zatvor trebalo da postane i koji bi osuđenici tamo mogli služiti kaznu.

– Čini mi se da bi tom prostoru najbolje odgovarao zatvor otvorenog tipa i gde bi kazne služile osobe koje su osuđene zbog manjih kaznenih dela. Tu bi se mogao organizovati proizvodni pogon u kojem bi radili pritvorenici, jer sva infrastruktura postoji. Dakle, humaniji zatvor za manje prekršioce zakona čime bi se onda mogli rasteretiti prenatrpani zatvori – zaključuje Štern.

Kako kaže, još nikome nije predstavio ovu ideju, no siguran je da bi se investitor propalog projekta, banka koja ga je finansirala i država lako mogle dogovoriti oko preuređenja.

(seebiz.eu)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *