Objekat u Sazonovoj ulici – danju i u predvečerje; Foto: Miloš Martinović
Domaći projekti

Mala zgrada na Vračaru naglašene fasadne geometrije

Dok se lođe i balkonski prozori na višim etažama naizmenično smiču, u pojasu prizemlja se drugačijim, neortogonalnim tretmanom ističe centralna pozicija ulaza.

Sazonova ulica na Vračaru, starijim generacijama Beograđana poznatija pod imenom jugoslovenskog revolucionara Filipa Filipovića, dobila je nedavno na broju 82 novoprojektovani stambeno-poslovni objekat koji je arhitektonski oblikovao beogradski Studio Five.

Karakter ulice i predmetne lokacije uslovili su arhitektonsko oblikovanje, a dobijeno rešenje je elegantno, skladno i nenametljivo, a opet s druge strane autentično.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Prizemlje objekta je povučeno u odnosu na ravan fasadnog platna; Foto: Miloš Martinović

Karakter ulice uslovio je arhitekturu, a dobijeno rešenje je elegantantno, skladno i nenametljivo, a opet s druge strane autentično.

“Objekat je dvostrano uzidan i svojom visinom venca se nadovezuje na venac izgrađenih objekata na susednim parcelama” – objašnjava Miona Paunović, MArch, koja je arhitektonski studio na čijem je čelu osnovala u decembru 2017. godine.

Uličnu fasadu odlikuje naglašena ortogonalna geometrija otvora, odnosno lođa i balkonskih prozora na višim, stambenim etažama, koji se naizmenično smiču, dok se u pojasu prizemlja drugačijim, neortogonalnim tretmanom ističe centralna pozicija ulaza.

“Fasada je projektovana kao kombinacija kompozitne drvene obloge i prirodnog kamena svetlih i blagih tonova, koje naglašavaju njenu geometriju” – kaže na kraju za naš portal Miona Paunović iz beogradskog Studija Five.

Fasada je projektovana kao kombinacija kompozitne drvene obloge i prirodnog kamena; Foto: Miloš Martinović

Dva prostrana atrijuma

Zbog dominantne dubine parcele u odnosu na dužinu uličnog fronta, gabarit objekta je razložen na dva volumena, međusobno povezana uskom lamelom sa komunikacijama, formirajući pritom dva prostrana atrijuma, kako bi se uvelo prirodno osvetljenje u stambene prostorije u unutrašnjosti parcele”.

Spratnosti Po(2)+Su+P+3+Pk, objekat ima ukupno šesnaest stanova kao i duplekse na nivou suterena i u potkrovlju, dok je u prizemlju smešten lokal. Na nivou podruma -1 projektovane su stanarske ostave za svaki stan, a garaža je smeštena na etaži -2.

Presek kroz objekat

Odizanjem ulaza u stambeni deo objekta dve zone se odvajaju, zadržavajući privatnost stanara u odnosu na poslovni prostor.

Pešački i kolski pristup objektu projektovani su iz Sazonove ulice. Prizemlje objekta je povučeno u odnosu na ravan fasadnog platna, čime je formiran natkriveni pristupni plato sa pojasom zelenila između objekta i trotoara.

Ulaz u stambeni deo zgrade je odignut 1 metar od kote trotoara, za razliku od lokala, koji je na pristupnoj koti, čime se ove dve zone objekta odvajaju, zadržavajući privatnost stanara u odnosu na poslovni prostor. Ovim smicanjem je takođe postignuta čista visina od 3,5 m u lokalu” – ističe Paunović.

Grafički prilozi

Osnova podruma -2
Osnova podruma -2
Osnova podruma -1
Osnova podruma -1
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova suterena
Osnova suterena
Osnova tipskog 1. i 3. sprata
Osnova tipskog 1. i 3. sprata
Osnova drugog sprata
Osnova drugog sprata
Osnova potkrovlja
Osnova potkrovlja
Osnova tavana
Osnova tavana
Presek 1-1
Presek 1-1
Presek 2-2
Presek 2-2
Presek 3-3
Presek 3-3

Foto-galerija

Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    fantastična fasada , iskreno mrzelo me da gledam osnove i preseke mogao si okolne dve zgrade da staviš na fotografiju da se vidi celina

Ostavite odgovor

Obavezna polja *