Novi objekat u Novom Beogradu biće potpuno uklopljen u okolinu zahvaljujući zelenom krovu.

Arhitekte Dragan Marčetić i Milan Maksimović sa saradnicima pobednici su konkursa za dizajn dela Bloka 13 u Novom Beogradu u kojem je predviđena izgradnja nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije.

Sudeći po renderima objavljenim na sajtu direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, u pitanju je kaskadno oblikovan objekat koji se elegantno uklapa u pejzaž.

Zgradu Beogradke filharmonije je teško uočiti. Nalazi se odmah pored Ušća

Konstrukcija od stakla i čelika izgleda kao da blago viri iz zemlje, a ovaj utisak dodatno je naglašen time što je krov objekta ozelenjen.

Kombinacija rampi i zelenih površina vodi posetioce do zgrade Beogradske filharmonije koja je izuzetno svedeno oblikovana. Konstrukcija od stakla i čelika izgleda kao da blago viri iz zemlje, a ovaj utisak dodatno je naglašen time što je krov objekta ozelenjen.

Centalnim platom dominira ulaz koji je oblikovan kao kubus u drugačijoj materijalizaciji od ostatka zgrade.

Centalni ulaz naglašen je kubusom

Žiri je radio u sastavu: predsednik žirija Milutin Folić, članovi Nebojša Minjević, Irina Korobina, Dejan Miljković, Bojan Kovačević i zamenik člana Milana Jočić, piše N1.

Kombinacija rampi sa zelenim i vodenim površinama

Konkurs je predstavljao, između ostalog, i proveru prostornih i funkcionalnih kapaciteta lokacije, kao i sagledavanje mogućnosti realizacije nove zgrade Beogradske filharmonije, a izabrano rešenje predstavljaće osnov za izradu urbanističko-planske dokumentacije.

Rešenja iz konkursa odredila su i morfologiju novoplanirane izgradnje, pre svega na lokaciji postojećih temelja ranije predviđenog Muzeja Revolucije i uređenja slobodnih površina, kao i njihov odnos sa okolinom, posebno u odnosu na čuveni novobeogradski spomenik kulture – Palatu Srbija (SIV).

Korisni linkovi na portalu Gradnja.rs: