Lokacija buduće Beogradske filharmonije
Novi objekti

Beogradska filharmonija uskoro na novoj adresi?

Grad raspisuje konkurs za urbanističko-arhitektonsko rešenje za Blok 13 u kojem će biti i novo zdanje klasične muzike.

Novo zdanje Filharmonije zidaće se na mestu nesuđenog muzeja revolucije, preko puta Parka prijateljstva. Jer, kada je pre pet godina ugostio Santjaga Kalatravu, čuvenog španskog arhitektu, i sa gradskim čelnicima ga prošetao po Beogradu u potrazi sa lokacijom novog muzičkog zdanja, Tasovac je pokazao koliko mu je stalo do tog projekta, a usput je pobrao sve simpatije stručne javnosti, piše Politika.

Novo zdanje Filharmonije zidaće se na mestu nesuđenog muzeja revolucije, preko puta Parka prijateljstva.

 

Grad će najverovatnije u septembru raspisati konkurs za urbanističko-arhitektonsko rešenje dela novobeogradskog Bloka 13 sa zgradom Filharmonije. To znači da se najpre traži planski dokument za taj prostor. Nije isključeno da sledeće godine bude održan i međunarodni konkurs.

Blok 13, deo prostora pored temelja nikad završenog muzeja revolucije, u planskim dokumentima Beograda rezervisan je za kulturna zdanja od nacionalnog značaja što Filharmonija jeste.

Povezano: Puste želje ili realnost? Konkursi za velike muzeje u Beogradu

O novom zdanju Beogradske filharmonije ne sanjaju samo domaće arhitekte i muzičari, već i slavni umetnici koji su kod nas gostovali. Jedan od njih je Zubin Mehta, dirigent svetskog glasa, koji godinama podržava Beogradsku filharmoniju. On je u više navrata skretao pažnju stručnoj javnosti, ali i najvišim državnicima da je ovoj kulturnoj instituciji preko potreban novi dom nalik na svetske.

Pročitajte više o konkursima za beogradske muzeje koji nikada nisu realizovani.

Foto: Google Maps

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *