Manje je više! Nakon renoviranja vikendice korisna površina prostora je smanjena ali je zato dobijena razigranija forma.

Redizajn planinskog objekta tipične A forme proistekao je iz pažljivog planiranja prostora arhitekte Žana Vervila u skladu s načinom života njegovih klijenata. Kroz kompaktan prostor, koji nema standardnu formu porodične kuće, arhitekta je uspeo da organizuje prostor na način da ispoštuje svakodnevne navike i potrebe članova porodice tokom njihovog planinskog odmora.

Površina vikendice smanjena je za 24 kvadrata ali je zato u jednom delu objekta dobijena dupla visina pa prostor deluje laganije.

 

Vikendica, koja je prvobitno izgrađena 1960. godine, predstavlja karakterističan planinski objekat A forme za kanadske uslove. Puno prostora je bilo zarobljeno zidovima i hodnicima pa je prostor delovao skučeno. Kako bi se dobilo više na otvorenom prostoru, izgubilo se na korisnoj površini. Deo sprata je ukinut kako bi se u jednom delu vikendice dobila dupla spratna visina, tako da je od nekadašnjih 88 kvadrata dnevnog boravka, nakon renoviranja, pretvoreno 64 kvadratna metra. Manje kvadrata ali razigraniji i otvoreniji prostor!

Crzeži

Postojeća trigonometrija objekta u obliku trougla prožima se i kroz minimalistički dizajn enterijera. Prozori prate trouglasti princip oblikovanja prostora kao i lažne grede u saradnji sa izraženo kosom tavanicom.

Izbor ovakvog ritmičkog plana, za rezultat je dao kompaktan prostor koji omogućava balans između postojećeg i adaptiranog stanja objekta i nudi mnogo više u kvalitetu prostora nego što se izgubilo u broju kvadrata.

Dok je spoljašnjost vikendice izvedena u crnoj boji, kroz enterijer dominira kombinacija bele i svetlog drveta.

Unutrašnji prostor otvoren je ka prirodi preko velikih staklenih površina koji omogućavaju pogled na okolnu šumu i jezero.

Dok su na prizemlju smešteni dnevni boravak i kuhinja sa trpezarijom, na spratu su spavaće sobe. Dečija soba je u potpunosti usmerena na igranje, dok je najzanimljiviji element master spavaće sobe stakleni segment poda preko koga se kuhinji u prizemlju pruža više osvetljenja.

Foto: Maxime Brouillet via v2com

Kad ste već ovde…