Kompleks nazvan Južna dolina izdizaće se iznad siluete grada poput planinskog venca, okružujući park, jezero i livade.

Danski arhitektonski studio EFFEKT predstavio je projekat stambenog kompleksa koji će se prostirati na impresivnih 120.000 kvadratnih metara. Ideja vodilja za projekat novog stambenog bloka u Bratislavi bila je da šest zgrada zajedno formiraju oblik planine koje će se prostirati duž parka opštine Petržalka.

Zakrivljena i stepenasta forma objekata pružaće jednake poglede sa terasa na okolni pejzaž, piše Dezeen.

Stepenasta struktura objekata omogućava kreiranje terase koje se spuštaju sve do centralnog parka koji podseća na prirodno okruženje jedne planinske doline.

– istakle su arhitekte iz biroa EFFEKT.

Parking će biti organizovan ispod nivoa zemlje i na taj način će se dobiti dodatna visina potrebna za formiranje brda u zelenoj zoni stambenog bloka.

Sportski tereni i igrališta biće smešteni u centralnom delu parka, dok će šetališta prolaziti kroz travnate površine granajući se na manje staze.

Već smo pisali o tome kako izgledaju objekti kada arhitekte inspiriše priroda a ovo je još jedan primer koji je u duhu okruženja u kojem se zgrada gradi.

Rendering: EFFEKT

Srodni članci na portalu Gradnja.rs: