Vila Laurus nalazi se u blizini Perasta i Risna i svojom oblikom savršeno se uklapa u šumovito okruženje.

U srcu Bokokotorskog zaliva, u mestu Strp, po projektu Studio Synthesis nikla je vila od 275 m2 raskošnog arhitektonskog oblikovanja. Dizajnerski pristup u koncipiranju objekta i uređenja terena predstavlja modernu interpretaciju tradicionalne arhitekture kako kroz principe postavljanja objekata i njihovog uklapanja u postojeći teren i pejzaž, tako i s aspekta materijalizacije.

Vila je nikla na lokaciji koja obiluje autohtonim kamenom i biljkama uklopljenim u postojeću lovorovu šumu.

Vila je nikla na parceli od 1.128 kvadrata koja obiluje autohtonim kamenom i biljkama uklopljenim u postojeću lovorovu šumu. To je bio idealni ambijent za postavljanje privatnog bazena, uređene bašte ali i kaskadne terase obzidane kamenom. U zaleđu vile pozicionirana su dva pomoćna paviljonska objekta kao dopuna za boravak na otvorenom u različitim periodima dana. Ostvarena je i mogućnost korišćenja dve plaže sa vezom za barke.

Vila poseduje laki pristup glavnoj saobraćajnici sa četiri otvorena i dva zatvorena parking mesta formirana uz saobraćajnicu. Ovaj nivo je za etažu niži od prizemlja objekta. U okviru njega se nalaze i tehničke prostorije i apartman za poslugu.

Funkcije objekta

U nivou prizemlja nalazi se ulazni prostor, prostrani dnevni boravak, trpezarija, kuhinja, predsoblje, toalet, ostava i stepenište. Iz dnevne sobe se pristupa terasi s bazenom. Iz trpezarije se stepeništem pristupa na pergolom natkriveni prostor letnje kuhinje i ostale otvorene terase.

Pogled na more

Na spratu se nalaze dva apartmana s pripadajućim kupatilima i garderoberima. Oba apartmana imaju izlaz na terase i pogled na more.

U potkrovlju objekta nalazi se još jedan apartman s kupatilom i garderoberom, koji ima izlaz na otvorenu krovnu terasu.

Paviljonski objekti smešteni su u zaleđu vile u bogatoj lovorovoj šumi. Prvi pomoćni paviljonski objekat predstavlja mesto za rekreaciju i spa. U njemu su smešteni teretana i sauna s kupatilom. Drugi pomoćni objekat predstavlja posebnu jedinicu za dnevni odmor kao dopuna aktivnostima na otvorenom.

A kada padne mrak…

Autentična lokacija i arhitektura, dobra kopnena i vodena povezanost, zatim tipično mediteranska atmosfera i panoramski pogled na zaliv, čine vilu idealnom za život i odmor.

Objekat dobija poseban šarm kada padne mrak i kada se upali spoljašnja rasveta. Onda villa Laurus izgleda ovako:

Osnova objekta

FAKTOGRAFIJA:

Projektni studio:
Studio Synthesis Podgorica

 

Projektni tim:
Dr Sonja Radović Jelovac, dia
Dr Slavica Vučković, dia
Mr Marija Knežević, dia
Stručni nadzor:
Predrag Babić, dipl.inž.građ.

Površina vile: 275m2
Pomoćni objekti: 109 m2
Površina lokacije: 1128 m2

Fotografije:
Relja Ivanić