Enterijeri, Sajmovi

3 razloga zašto treba posetiti beogradski sajam nameštaja

Sajam nameštaja 2017. u Beogradu traje do nedelje pa imate još vremena da vidite sledeće!

Beogradski sajam nameštaja počeo je utorak, 7. novembra a redakcija portala Gradnja.rs, kao medijski pokrovitelj sajma, bio je na ovoj manifestaciji svaki dan. Prve utiske prenela vam je dizajnerka enterijera Sonja Brstina, a ovom prilikom osvrnućemo se na tri stvari zbog čega o ovogodišnjem sajmu ne možete samo čitati već ga morate i posetiti.

1. Milano u malom

Odmah čim kročite u prvu sajamsku halu (broj 3) biće vam jasno da je beogradski sajam nameštaja jedna drugačija smotra na kakve nismo navikli u domaćim uslovima. Prvo će vas sačekati fenomenalni Extraform iz Sente čiji nameštaj izgleda kao da je iz Skandinavije. Potom će vas iznenaditi domaći GIR iz Kragujevca koji je već pobrao simpatije domaće publike svojim sjajno dizajnim komadima nameštaja. Tu je potom švajcarska Vitra koja je prezentovala dizajnerske komade nameštaja koje viđamo u luksuznim enterijerima kao što je čuvena Lounge Chair od Ejmsa.

Extraform iz Sente pravi nameštaj koji izgleda veoma efektno
Neobična stolica iz Hookl und Stool

U centralnom delu hale smestio se možda i najlepši štand sajma – a to je hrvatska Prostoria. Jednostavan ali efektan štand s drvenim gredicama odlično prezentuje asortiman ovog proizvođača nameštaja čiju fabriku smo nedavno posetili i uverili se da u njoj izgleda kao u apoteci. Zvezda njihovog štanda je fotelja Trifidae koju je dizajnirao Numen/ForUse.

Odličan štand imala je Prostoria
Trifidae fotelja na štandu Prostorie

U hali tri izložio je i Atlas Užice sa svojim kompletnom novim asortimanom sofa i kreveta. Odmah do njih je i White Oak s fantastičnom kolekcijom Malin, koja je osvojila i nagradu sajma za najbolju kolekciju. S druge strane hale nalazi se štand Hard Stufa koji je pravi magnet za poglede publike. Centralna tačka štanda je kancelarijski sto na kojem se može igrati ping-pong, ali je našu pažnju privukla kuhinja od punog drveta koja će se savršeno uklopiti u industrijske enterijere.

Hard Stuff privukao je pažnju kuhinjom od punog drveta

Možda će zvučati pretenciozno ali ova hala deluje kao milanski Salone del Mobile u malom. Naravno, ima tu puno mesta za unapređenje ali je ovo odličan nagoveštaj u šta beogradski sajam nameštaja može da preraste.

2. Šta distribuira Distribucija

Hala 3a je nešto što bismo voleli da vidimo pod svim kupolama beogradskog sajma. To je ujedno i drugi razlog zašto treba da dođete na ovogodišnji sajam nameštaja. Naime, u ovoj prolaznoj hali, koju ste nekada samo protrčali u nadi da vas ne zaustave kako bi vam izmasirali stopala, sada se smestila Distribucija – novi igrač na tržištu (luksuznog) nameštaja.

Mosso kod Distribucije
Bosanski Artisan pravi sjajne komade od punog drveta

U jednostavnoj i misteriozno zamračenoj hali, moći ćete u prolazu da sagledate šta je vrhunac evropskog dizajna. Tu je za početak Mosso sa sjajnim italijanskim sofama, zatim Artisan iz BiH čiji komadi su već postali dobro prepoznatljivi, a onda će vas sačekati Mattiazi s drvenim foteljama koje izgledaju kao skulpture. LaCividina ima tapacirani nameštaj veoma savremenih linija, a na štandu Foriester ćete videti kako izleda rasveta po poslednjoj francuskoj modi. Na kraju štanda sačekaće vas verovatno najefektnije stolice na sajmu napravljene od plastike. Njih pravi španski Mobles 114, a ove stolice karakterišu jarke boje i stroge ivice koje ne mogu a da vam ne zapadnu za oko.

Plastične stolice s jarkim bojama: M114
Vidi se da je udobno… ali i skupo: Mosso

3. Dobar šoping

Pošto će većina pariti oči na nameštaj izložen u halama 3 i 3A, svoj novčanik će verovatno isprazniti u hali broj 1 jer se tamo uglavnom nalaze domaći proizvođači čiji je asortiman proizvoda daleko pristupačniji. Obratite pažnju na firme Atlas iz Užica, Mita iz Leskovca i Feydom iz Makedonije. Ako ne nađete ništa kod njih, znajte da i svi ostali proizvođači nude popust za kupovinu u vreme trajanja sajma do 25% pa ovo može biti sjajna prilika da osvežite vaš životni prostor. Naravno, ukoliko tražite beskompromisan dizajn, vrhunske materijale i komade koji plene pažnju, mnogo bolji izbor pronaći ćete u pređašnjim halama ali znajte da ćete za njih morati da izdvojite mnogo više novca. Ali pare nisu problem, zar ne?

Atlas je napravio i modnu izložbu haljina napravljenih od ostataka tkanina
Novi model kreveta kod Atlasa
Boja za hrabre: Atlas Užice
Drvopromet iz Kule predstavio je metalne stolice koje izgledaju kao da su od drveta
Vitorogov štand? Da, da!
Promenada iz Rume pravi nameštaj za one koji vole stilizovane komade

Foto: Igor Conić

Kada ste već ovde, pročitajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *