Ništa bez ružičaste fasade; Foto: François Prost
Arhitektura

Arhitektura klubova za odrasle kroz objektiv francuskog fotografa

Verski termini poput iskušenje i raj vrlo često „krase“ fasade klubova za odrasle u Sjedinjenim Američkim Državama.

Fotograf Francois Prost je tokom proteklog proleća bio na putovanju kroz Ameriku i umesto da obilazi nacionalne parkove i znamenitosti velikih gradova, on je svoju pažnju i objektiv usmerio na striptiz klubova. On je na svom putu od Majamija do Los Anđelesa napravio seriju fotografija, koje je nazvao Klub džentlmena, a uočio je da su najčešći elementi ružičasta fasada, šareni neonski natpisi i dosta parking mesta.

Najčešći elementi klubova za odrasle jesu ružičasta fasada, šareni neonski natpisi i dosta parking mesta.

Serija fotografija „Gentlemen’s Club“ predstavlja portret američke kulture i urbanizma iz nekog drugog ugla, a Prostov izbor da se fokusira na južni deo zemlje bio je povezan s estetikom i filozofijom. Jaka sunčeva svetlost ove oblasti naglašava kontraste primenjenih boja, a fotografa je posebno zaintrigirala i prividna naglašenost „konzervativne i puritanske reputacije“ ovog regiona i u isto vreme nadmoćnosti ovih objekata nad okolnim prostorom, piše Citylab.

Foto: François Prost

Na svom putu Prost je zabeležio izgled raznovrsnih striptiz klubova u Majamiju, Las Vegasu, Nju Orleansu i Los Anđelesu. Tokom trase naišao je i na niz klubova duž obale Meksičkog zaliva koji su bili u ruševinama nakon nedavnih uragana, ali i onih koji su se desili ne baš tako skoro.

Foto: François Prost

Verski motivi

Striptiz klubovi na njegovom putu uglavnom su imali fasadu u ružičastoj, crvenoj ili ljubičastoj boji, dok su uz svetleće natpise, često primenjeni i šareni znaci u obliku palmi i martini čaše. Fotograf je primetio da i verski termini poput iskušenje i raj na skaradan način često „krase“ fasade klubova za odrasle.

Foto: François Prost

Ništa bez reklame

Kod nekih primera Prost je postavljao dve fotografije koje se odnose na jedan klub. Jedna je prikaz fasade, a druga znaka pored puta, kojih naravno najviše ima u području oko Las Vegasa. Znaci su, sasvim očekivano, velikih dimenzija i prilično napadni, kako bi ih vozači uočili sa većih udaljenosti i pri većim brzinama.

Foto: François Prost

Na istom putovanju Prost je takođe odlučio da fotografiše i prodavnice oružja, jer je bio fasciniran konceptom u kom su ovi objekti sasvim normalno ukomponovani između supermarketa i apoteka.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *