Bazeni ove sezone i dalje ne gube na aktuelnosti; Foto: Alexandre Ramos
Arhitektura

Vodene oaze: 10 projekata bazena u ekstremno toplim područjima

Od Portugalije i Grčke, preko Brazila i Meksika, do sunčane Kalifornije, ovi projekti bazena plene pažnju svojim arhitektonskim oblikovanjem.  

U danima kada je previše vruće da bi se otvorio prozor, a ni klima uređaj ne pomaže previše, najbolji lek je uranjanje u hladnu vodu.

A kako će temperature narednih dana ponovo prelaziti trideseti podeljak Celzijusove skale, bazeni i dalje ostaju u fokusu ove ekstremno tople sezone.

U nastavku, pogledajte 10 domova sa bazenom izgrađenih u nekim od najtoplijih područja na svetu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

 

Bazen u Meksiku uklesan u stenovitu padinu

U ovoj rezidenciji u Meksiku arhitektonska firma CDM Casas de Mexico zamislila je bazen kao mesto na kom voda preplavljuje kamen, „skoro kao jezero preostalo nakon plime i oseke“, izjavile su arhitekte za Dwell.

Bazen je dizajnirala firma CDM Casas de Mexico; Foto: CDM

 

Kuća u pustinji sa bazenom u kontejneru

Smeštena u pustinji Mohave u SAD, ova kuća sa tri spavaće sobe – prvobitno izgrađena 1987. – nedavno je renovirana u potpunosti.

U dvorištu, transportni kontejner firme Modpools kontroliše sistem pametne tehnologije koji mu omogućava da služi i kao hidromasažna kada.

Kuća je opremljena bazenom firme Modpool; Foto: Jose Cruz for Sotheby’s International Realty

 

Bazen u Los Kabosu, SAD

Smeštena u Los Kabosu, rezidencija ​​Hawks Nest House preuzima inspiraciju iz pejzaža. Polirani betonski podovi stvaraju monohromatski izgled koji odražava pustinju Baha.

Kućni bazen sa slanom vodom ima pogled na more i sopstvenu pumpu za slani rastvor na solarni pogon, kao i sistem za čišćenje.

Hawks Nest House ima bazen sa slanom vodom; Foto: Paole Lopez Gonzalez

 

Mermerni bazen na grčkom ostrvu Milos

Od izloženih betonskih i kamenih zidova spolja, do poliranog betona, drvenih ormara i umivaonika od izvajanog mermera iznutra, izbor materijala u ovoj spektakularnoj kući na ostrvu Milos bio je vođen onim kako se materijali osećaju u ruci.

Ovi izbori proširili su se i na bazen. „Isti mermer koji je napolju je i unutar bazena“, kaže autor arhitekture Karlos Loperena.

Bazen je projektovao arhitekta Karlos Loperena; Foto: Yiorgis Yerolymbos

 

Bazen u Casa Da Volta, Portugalija

Na periferiji Grandole — gradića u okrugu Setubal u Portugaliji — dramatična arhitektonska struktura smeštena je u ogromnom, sušnom pejzažu usred drveća plute i krda krava. Izbeljeni pansion, poznat kao Casa da Volta, što se prevodi kao „Dom povratka“, nudi osvežavajući novi pogled na seoski život.

Među mnogim značajnim karakteristikama kuće je bazen sa upadljivo geometrijskom formom koja je u suprotnosti sa sirovošću okolnog pejzaža.

Geometrijski bazen u Casa De Volta; Foto: Alexandre Ramos

 

Bazen u ružičastoj kućici u Meksiku

Firma Taller de Arquitectura Contextual projektovala je kuću od 42 kvadratna metra u Meksiku, koja je savršena za život dvoje ljudi.

„Cilj je bio da se postigne refleksivno i kontemplativno mesto koje povezuje stanare sa okolnim divljim pejzažom“, kažu iz firme.

Izgradnjom kuće na platformi, arhitekte su uspele da uključe bazen koji se neprimetno spaja sa zadnjom terasom.

Bazen se neprimetno spaja sa zadnjom terasom kuće; Foto: Leo Espinosa

 

Bazen u kući van mreže u Kaliforniji

Godine 2016. Rič Kuk i Rezeta Veliu naišli su na oronulo imanje usred kalifornijske pustinje – savršena osnova za njihove snove da žive van mreže.

Par je zatražio pomoć Dona Gulija, lokalnog izvođača radova, da razvije čitav sistem izgradnje van mreže za projekat.

Dizajn kuće Riča i Rezete proširio se daleko izvan prvobitne strukture; zgrada je dobila čitav drugi nivo, električnu mrežu na solarnu energiju i prelep bazen.

Bazen u kući kalifornijskog para; Foto: Ljubaznošću Riča Kuka i Rezete Veliu

 

Geometrijski bazen u Arizoni

Bazen ove geometrijske kuće, rađene prema projektu firme Wendell Burnette, ograđen je zidovima visokim četiri metra i osećajem onolikog bočnog ograničenja koliko se kuća čini prostranom — ali pogled na gore traje zauvek.

Svetlost koja se filtrira kroz rupe izrezane u dnu perimetra bazena odbija se od vode na udaljeni zid, stvarajući neku vrstu vodenog kamina.

Bazen se nalazi u gradu Finiksu u SAD; Foto: Dean Kaufman

 

Bazen sa staklenim zidovima u Brazilu

Kada je firma Fernanda Marques Arquitetos Associados iz Sao Paula redizajnirala jedan dupleks stan, klijenti su tražili su dizajn koji je dovoljno raznovrstan i minimalistički da se prilagodi njihovoj stalno rastućoj umetničkoj kolekciji i da se harmonično uklopi u koncept enterijera.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika u kući od 480 kvadratnih metara je bazen sa staklenim zidovima. Smešten u spoljašnjoj bašti, bazen ide preko prednje i središnje strane dnevne sobe kako bi stvorio zid nalik akvarijumu.

Bazen stvara zid nalik na akvarijum; Foto: Fillippo Bamberghi

 

Zaštićeni bazen na krovu u Meksiko Sitiju

Za većinu prolaznika, betonska kuća arhitekte Ezekiela Farke u stilu 1970-ih u Meksiko Sitiju izgledala je kao ruševina. Čak ni sama parcela – plitka i nabijena uz strmu padinu – nije bila naročito primamljiva. Ali Farka je prevazišao sva ograničenja da stvori utočište nalik banji u jednom od najenergičnijih gradova na svetu.

„Ovu kuću smo zamislili kao utočište, neku vrstu hrama. Dvorište na krovu je obrubljeno zelenom mešavinom autohtonih biljaka i bazenom vrednim za uranjanje”, kaže Farka, koji je prvobitno stekao ugled kao dizajner nameštaja i enterijera.

Kuću i bazen projektovao je arhitekta Ezekiel Farka; Foto: Grant Harder

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *