Povećana potražnja za arhitektama u Srbiji; Foto: Gradnja.rs
Aktuelno

Arhitekte, ako sada nemate posla nešto ne radite kako treba

Povećana je potražnja za arhitektama sa iskustvom, arhitektama početnicima, ali i za dizajnerima enterijera.

“Imaš li nekog arhitektu da mi preporučiš?” – često je pitanje koje čujemo u svakodnevnoj komunikaciji sa arhitektonskim biroima.

Povećana građevinska aktivnost razlog je zašto domaće arhitekte i građevinski inženjeri ne samo da nemaju puno problema da pronađu posao već i što mogu ga biraju – što je, naravno, dobro za struku.

Ko će sve to isprojektovati

U Srbiji se trenutno izvodi preko 3.000 stanova, 10 autoputeva i brzih saobraćajnica, brojni hoteli i proizvodni pogoni, ali i porodične kuće i nikad popularnije vikendice.

Na našoj Mapi gradilišta trenutno ima preko 1.600 gradilišta – od stambenih kompleksa, preko poslovnih zgrada pa sve do hala, hotela, škola i infrastrukture.

Sve te objekte neko mora isprojektovati i opremiti. Znate već ko…

Srodni članci na portalu Gradnja

Sekcija Posao portala Gradnja.rs

Zbog povećane tražnje za arhitektama, ne čudi veliki broj otvorenih pozicija u našoj sekciji Poslovi.

Zbog povećane potražnje za arhitektama, ne čudi veliki broj otvorenih pozicija u našoj sekciji Poslovi. Pogledajte koji biroi trenutno zapošljavaju.

Trenutno otvorene pozicije

Architehna traži arhitektu sa 5 godina radnog iskustva

Poznati beogradski studio u potražnji je za arhitektom koji bi se pridružio njihovom timu. Konkurs je otvoren do 21. septembra.
Ceo konkurs pogledajte ovde

 

A4 Studio traži glavnog arhitektu

Jedan od vodećih beogradskih studija je u potražnji sa arhitektom sa preko 10 godina relevantnog iskustva. Konkurs je otvoren do 21. septembra.
Ceo konkurs pogledajte ovde

 

Modelart Arhitekti iz Novog Sada šire svoj tim

Novosadski biro u potrazi je za ambicioznim kolegama i koleginicama. Konkurs je otvoren do 15. septembra.
Ceo konkurs pogledajte ovde

 

Bureau Cube Partners traži senior arhitekte

Jedan od najbrže rastućih biroa iz Beograda raspisuje konkurs za tri radna mesta na poziciji Senior arhitekta. Konkurs je otvoren do 16. septembra.
Ceo konkurs pogledajte ovde

 

Point Concept Studio traži arhitektu/dizajnera enterijera

Potreban je saradnik na poziciji arhitekte/dizajnera enterijera za kancelariju u Novom Sadu. Konkurs je otvoren do 20. septembra 2022. godine.
Ceo konkurs pogledajte ovde

 

ACETRA iz Beograda traži građevinske inženjere projektante

Ukoliko želite da radite na referentnim projektima za strano tržište, ovo je odlična prilika za vas. ACETRA zapošljava, a konkurs je otvoren do 30. septembra.
Ceo konkurs pogledajte ovde

 

Ukoliko želite da postavite oglas u sekciju Poslovi, kontaktirajte nas.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. Čupačups

  Velika je potražnja i za majstorima, onim „običnim“ fizičkim radnicima, koji, sve to što arhitekta isprojektuje na papir i stvore.
  Ali nažalost, slabo su plaćeni, uzimajući u obzir obim posla (na dnevnom nivou) .

 2. Dedovic

  Mozda je pravo pitanje: Poslodavci, ako ne mozete da nadjete arhitektu, mozda ne radite nesto kako treba?

  1. arhitekta

   ovo je pravo pitanje!

  2. Arh

   Ne, nego ne mogu da naplate kako treba i obezbede adekvatnu platu jer je arhitektura na dnu lestvice u građevinskoj industriji

 3. Domaći Arhitekta

  Potražnja od strane potencijalnih klijenata dok se ne čuje cena, i to iz našeg ugla mizerna, a veliki broj na tom koraku već odustaje.
  Potražnja od strane poslodavaca – ako može početnik koji sve zna… ili „senior“ sa 5 godina iskustva. Ne može neko da bude senior sa 5 godina.
  Naše arh tržište je potpuno nerazvijeno. Da bi se stvarno stvorili uslovi potrebno je da se prodrma komora, da mi kao struka me ćutimo i/ili ovakvim tekstovima pravimo privid da je sve super. Tu je i menjanje imidža arhitekata. Narod veruje da smo puni love, da imamo neki društveni status, ali im ipak ne trebamo, pre će sami i sa majstorima. Samo preračunajte koliko vredi radni sat arhitekte, a koliko fizikalca za početak. Ne računam biroe koji rade za inostrane klijente.

  1. arhitekta sa iskustvom

   Tržište sa potražnjom podiže cenu tj plate. Ako neko zaista želi dobrog arhitektu, treba i da ga plati jer u suprotnom on ima gde da ode jer postoji potražnja.
   Ovo je skroz druga priča u odnosu na npr 2006. kada je potražnja za arhitktama bila nikakva a samim tim i njihove plate.

   1. Domaći Arhitekta

    @arhitekta sa iskustvom
    Čime da ga plati ako radi samo za domaće tržište, a ne i strano? Ciframa diktiranim od strane investitora? Dampingovanim cenama projekata jer umesto da držimo cene kolegijalno, jedni drugima pravimo problem? Nepostojanjem minimalnih propisanih cena projekata, pa samim tim i plata?
    Plate mogu da daju biroi koji rade outsourcing kao ispomoć stranim biroima, ili direktno za strano tržište … lepo su se sklonili s domaće scene i ne zanima ih, lakše je napolju… ili biroi koji rade na domaćoj sceni za investitore bliske vlasti, koji opet kroz razne urbanističke malverzacije dolaze do velikih kvadratura. To nije zdravo tržište.
    Neće ni biti dok se ne reguliše (a neće) urbanistička politika, dozvole, komora, kontrola inspekcija, itd. Sve dok je dozvoljeno da se radovi rade bez projekata, dozvola, odgovornih izvođača, i sl. arhitekte će moći normalno da zarade samo tamo negde.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *