Softver

AutoCAD 2018: Šta nam donosi najnovija verzija programa

Prezicniji rad, bolje importovanje PDF-ova i unapređena selekcija elementata, samo su neki od aduta novog Autodeskovog čeda.

Taman smo se privikli na AutoCAD 2017, a već je izašla novija verzija popularnog programa za crtanje. Promene, kao i obično, nisu velike ali donose neke zgodne mogućnosti koje mogu poslužiti u efikasnijem radu.

Puno toga je urađeno ispod haube, pa će zato AutoCAD 2018 raditi brže posebno u 3D prikazu i to prilikom rotiranja i pomeranja kompleksnih objekata.

Pogledajte iz prve ruke sve novosti u AutoCAD-u 2018:

Najvažnije promene kriju se u importu PDF-a, lakšoj promeni reference putanja i selekciji elemenata. Krenimo redom.

Importovanje PDF-ova

AutoCAD 2018 nudi mogućnost prepoznavanja teksta iz PDF-a. To znači da tekst koji importujete iz PDF-a možete pretvoriti u text ili Mtext objekte i sa njima posle možete raditi šta hoćete: menjati font, veličinu, stil…

Eksterne putanje do reference fajlova

Rad sa referentnim podlogama, kojim se povezuje nekoliko istorodnih crteža, sada je olakšan jer je moguće promeniti putanju do nepostojećih ili izmenjenih XREF fajlova. Na ovaj način moguće je promeniti više crteža u isto vreme što značajno štedi vreme.

Lakša selekcija objekata

U AutoCAD-u 2018 moguće je selektovati objekte i van trenutnog ekrana. Do sada su selektovani objekti nakon pomeranja ekrana ostali deselektovani, a u novoj verziji moguće je u isto vreme i selektovati i panovati ili zumirati.

Podrška za 4K monitore

AutoCAD od sada podržava i ekrane visoke rezolucije tako što će svi interfejs elementi (start tab, tulbarovi, boksovi) skalirati spram 4K monitora. Ovo omogućava veoma ugodan i pregledan rad.

AutoCAD 2018 je već izašao pa svi oni koji plaćaju godišnju pretplatu mogu da odmah instalirati. Ukoliko pak želite samo da isprobate njegove mogućnosti, probnu verziju možete skinuti sa ovog linka.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *