Umesto Žeželjevog mosta, podignut je novi čelični most po projektu Aleksandra Bojovića; Foto: Gradnja.rs
Dešavanja

Čelični mostovi: Od algoritma, preko preporuka dobre prakse, do primera loših rešenja u novoj knjizi

Promocija knjige inženjera Aleksandra Bojovića uskoro u Beogradu i Novom Sadu 18. maja i 1. juna 2023. godine.

Izdavačka kuća Akademska misao iz Beograda objavila je ovih dana knjigu „Čelični mostovi. Izabrana poglavlja“ čiji je autor Aleksandar Bojović, diplomirani inženjer građevinarstva, stručnoj javnosti najpoznatiji kao odgovorni projektant čeličnih konstrukcija na brojnim značajnim projektima od kojih izdvajamo Železničko-drumski most Novom Sadu koji je nikao na mestu srušenog Žeželjevog mosta.

Knjigom su u 13 poglavlja na 1.130 strana razmatrane različite teme, među kojima su i one malo ili nimalo obrađene u literaturi na srpskom jeziku, a recenzent je bio Profesor emeritus, prof. dr Dragan Buđevac, dipl. inž. građ.

Sledeći korak su promocije knjige najavljene za Beograd i Novi Sad.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Knjiga Aleksandra Bojovića; Foto: Akademska misao

Praktična vrednost u inženjerskoj praksi

Knjiga obrađuje i teme kao što su proračun starih mostova, drumskih i železničkih, sprecifičnosti projektovanja mostova raznih statičkih sistema, istorijski prikaz razvoja proračuna opterećenja, pojedinih vidova stabilnosti (posebno izvijanja i izbočavanja) i zamora, pojedinosti konstruisanja.

Knjiga ima i praktičnu vrednost u inženjerskoj praksi, sadržavajući stotine slika i tabela, algoritama, računskih primera i detalja izvedenih mostova, sa preporukama dobre prakse i primerima loših rešenja.

Knjiga je štampana u tvrdom povezu, na formatu B5, a naslovi poglavlja su sledeći Istorija gvozdenih i čeličnih mostova, Čelik kao materijal, Osnove projektovanja mosta, Mase čelične konstrukcije mostova, Statički sistemi mostova, Opterećenja, Proračun i konstruisanje, Naknadni proračun mostova, Oprema mosta, Probno opterećenje i monitoring, Tehnička dokumentacija i komunikacija, Primeri izvedenih mostova i Liste mostova prema rasponima.

Most slobode preko Dunava u Novom Sadu; Foto: Wikipedia

Iz predgovora…

Mostovi su oduvek bili inspiracija i izazov za inženjere, ali i fascinantne građevine za široku publiku. Gvozdeni i čelični mostovi, od svoje pojave u 18. veku do danas, pomeraju granice raspona, nosivosti i primene raznih statičkih sistema.

Danas gradnja svakog iole većeg čeličnog mosta, pogotovo železničkog, zahteva široka i temeljna znanja iz mnogih naučnih oblasti, u ma kojoj fazi gradnje – od priprema, preko projektovanja, do izgradnje. Praktično, primenjena su sva znanja i iskustva iz građevinskog konstrukterstva.

Danas gradnja svakog iole većeg čeličnog mosta, pogotovo železničkog, zahteva široka i temeljna znanja iz mnogih naučnih oblasti, u ma kojoj fazi gradnje.

Zato, knjigu o čeličnim mostovima nazvati „Čelični mostovi“ nerealno je, prema tome i pretenciozno i neskromno, i u suštini pogrešno. Moguće je jedino obraditi osnovne teme, a i to u kratkom izboru i sažeto, dakle, kao izabrana poglavlja.

Otuda i naslov ove knjige  – „Čelični mostovi. Izabrana poglavlja“. Knjiga je nastala iz želje autora da posle 40 i više godina inženjerske karijere, uglavnom u oblasti čeličnih konstrukcija i mostova, sumira i prikaže svoja iskustva i stavi ih na raspolaganje kolegama, građevinskim inženjerima-konstruktorima – navodi se u predgovoru autora.

Aleksandar Bojović; Foto: Akademska misao

U struci blizu pola veka

Aleksandar Bojović, dipl. inž. građ. (1948) diplomirao je na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U radu u struci je skoro 50 godina, kao projektant čeličnih konstrukcija (mostova, sportskih, industrijskih i javnih zgrada, antenskih stubova, raznih specijalnih konstrukcija). Autor je i tri stručne knjige, 58 radova u domaćoj i inostranoj literaturi, pet standarda JUS.

Najpoznatije reference kao odgovorni projektant: Železničko-drumski most Novom Sadu (2018), (Novi) Drumski Most slobode u Novom Sadu (2005), Drumski most kod Sremske Rače (2009), Drumski most u Plocku, Poljska, (2005; A.B. projektant), Fudbalski stadion Arena Himki u Himkiju, Rusija, (2008), Ledene dvorane za hokej u Podolsku i Čehovu, Rusija (2001. i 2003), Toranj na Avali, Beograd (2009), Hangar za remont aviona, Sebha, Libija (1984), Glavni krst Hrama Svetog Save u Beogradu (1989), Toplovod ispod Mosta Gazela u Beogradu (1992).

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su najznačajnija: Priznanje za životno delo Društva građevinskih konstruktera – DGKS (2022), tri Priznanja DGKS za najbolje stručno ostvarenje (2008, 2010, 2020), Zlatna plaketa IT Saveza inženjera i tehničara Srbije (kao najviše priznanje) (2017).

Promocije 18. maja i 1. juna

Promocija knjige biće održana u svečanoj sali Građevinskog fakultet Univerziteta u Beogradu, u četvrtak 18. maja 2023. godine, sa početkom 13.00 sati.

Novosadska promocija biće održana dve nedelje kasnije, 1. juna 2023. godine, a u amfiteatru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, a početak je najavljen za 13.30 sati.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *