Skinite crteže, isecite na CNC-u i sklopite nameštaj za decu; Foto: Mono design
Nameštaj i oprema

Preuzmite besplatno crteže dečijeg nameštaja i napravite ga sami u svojoj radionici

Ideja je da što većem broju dece obezbedi adekvatan nameštaj i da se snizi cena proizvodnje.

Kako što arhitektura prostora utiče na naše raspoloženje, osećaje, koncentraciju i kvalitet učenja, isto tako i dizajn nameštaja utiče na sveobuhvatno korisničko iskustvo. A posebno kada se radi o deci! Međutim, u školama i sličnim okruženjima namenjenim učenju, čest je slučaj da je nedovoljno pažnje posvećeno nameštaju.

Za decu, čije su telesne proporcije u svim uzrastima veoma različite u odnosu na odrasle, veoma je bitno da se obezbedi nameštaj koji je upravo namenjen spram njihovih potreba. Pored obezbeđivanja komfora sedenja, nameštaj mora biti i dovoljno fleksibilan kako bi se prilagodio zahtevima nastave, dečijim aktivnostima i drugim mogućnostima za interakciju.

Imajući ovo na umu, brazilski Studio dLux, koji ima puno iskustva u oblasti projektovanja obrazovnih institucija, uočio je potrebu za razvijanjem kataloga nameštaja spram potreba dece. A što je najbolje, taj katalog su otvorili celom svetu za besplatno korišćenje!

Nameštaj se može izraditi od šperploče, MDF-a ili OSB-a a za izradu vam je potrebna CNC mašina.

Njihov katalog nameštaja, specijalno dizajniran za predškolsku decu ali i školarce, dostupan je za besplatno preuzimanje. Na osnovu njihovih crteža, u lokalnim radionicama se može proizvoditi ovaj nameštaj namenjen klincima ali naravno, sve dok je namenjen nekomercijalnoj upotrebi.

Nameštaj se može izraditi od šperploče, MDF-a ili OSB-a a za izradu vam je potrebna CNC mašina. Nakon što se materijal iseče, sklapanje je lako po pripremljenim uputstvima.

Isecite i sklopite stolicu
I na kraju stočić izgleda ovako; Foto: Mono design

Prilagodite nameštaj vašem detetu

Prema rečima Denis Fuzii, jedne od koordinatora projekta, cilj dizajna otvorenog koda je demokratizacija i decentralizacija proizvodnje i potrošnje, uključivanjem lokalnih proizvođača i pružanje mogućnosti svakoj osobi da dobar nameštaj učini pristupačnijim za sebe.

„Bilo ko u svetu može preuzeti projekat kako bi napravio neki od komada nameštaja u sopstvenom okruženju.“, istakla je Denis Fuzii za piše ArchDaily.

U pogledu troškova, cena proizvodnje ovog nameštaja je konkurentna u odnosu na druga tržišna rešenja, a posebna pogodnost je u tome što se nameštaj može personalizovati u skladu sa uzrastom i upotrebom.

A evo kako izgleda cela kolekcija nameštaja:

Svi modeli koji se mogu skinuti

Kontakt

Zahtev za preuzimanje projekta se može uputiti na mail adrese [email protected] i [email protected]

I klinci će uživati u sastavljanju; Foto: Mono design

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *