Sajmovi

Dani dizajna u Dubaiju: Istočna strana lepog

Design Days Dubai je vodeći sajam dizajna srednjeg Istoka i Severne Azije. Održava se od 2012. godine i već uspeva da okupi 3.500 izlagača iz 20 zemalja.

Pored najviše zgrade na svetu, u sunčanom Dubaiju je smešten veliki beli šator, i baš kada pomislite kakav šator, shvatite da se u njemu krije magija. Magija četvrte edicije Design Days Dubai (Dani dizajna u Dubaiu) sa više od trideset  galerija koje predstavljaju različite komade nameštaja i dizajniranih predmeta.

Šetajući se kroz postavku Dizajn dana Dubaija, morate da primetite visoko kvalitetnu izvedbu svih dizajnerskih komada nameštaja i dekora, kao i jak istočni uticaj i korišćenje detalja kao što su voda,  zemlja, drvo.

Važan i zanimljiv spoj koji se može videti u pojedinim komadima jeste spoj vrhunskog zanatskog umeća i savremenog dizajna.

Najbolji primer takve prakse je studio Nada Debs. Imala sam tu čast da upoznam ovu izuzetno inspirativnu damu, koja je svojim učešćem na danima Dizajna proslavila deset godina svog rada. Povodom svog izlaganja održala je i predavanje na kojem je govorila o svojim počecima, svom poreklu i drugim uticajima koji su gradili njen put. Pričala je o Bliskom i Dalekom istoku koji su oblikovali njen rad i život. (The East& East concept)  www.nadadebs.com

Nada Debs

Jedan od štandova galerija  pored koje ne možete da prođete a da vam njeni komadi nameštaja ne skrenu pažnju jeste galerija Cities. Galerija Cities je svojim gostovanjem na sajmu predstavila internacionalne talente i talente dalekog istoka. Zajednička nit ovih komada i dizajnera jstee korišćenje prirodnih elemenata i malih intervencija u cilju očuvanja prirodnih elemenata na komadima nameštaja.

Maximo Reira , Wings Of Life
Maximo Reira , Wings Of Life

Izdvojila bih moj omiljeni komad ovogodišnjeg sajma a to je Abyss Table, Duffy London.  Ovaj fantastični sto je inspirisan dubinama okeana. Lepota ovog komada je preciznost i skulpturalrnost.

Dizajnerski tim je proveo godinu dana rada na ovom komadu u svom londonskom studiju, eksperimentisanjem sa izvajanim staklom, pleksiglasom i drvetom. Urađen je kao 3D objekat što predstavlja jednu vrstu geološke karte, hipnotiše nas i vodi u ponor i vodene dubine.

Abyss Table, Duffy London
Abyss Table, Duffy London

Južna Afrika?

Southern Guild galerija je predstavila dizajnere Južne Afrike koji svoje radove stavaraju u domenu ličnog i istraživačkog načina sa dubokim kulturnim značajem bez puno osvrta na trendove. Ovi komadi odišu snagom i promovišu lokalnu industriju i proizvodnju.

Posebnost svakog komada jeste ručna izrada, modernističke linije, boje, njegova savremenost ali i unikatnost i prepoznatljivost. Boje formiraju snažne grafičke oblike i prostore. (Dokter and Misses)

John Vogel, Bloom
John Vogel, Bloom

 

Dokter and Misses
Dokter and Misses

 

Middle East Lady’s

Ovogodišnji sajam su svakako obeležile i dame dizajneri. Pročišćenim formama i suptilnošću stvorile su nove zanimljive forme.  Neke od ovih zanimljivih komada zapazila sam u galeriji House of Today koja je prikazala radove 30 Libanskih umetnika i dizajnera.

Najla El Zein
Najla El Zein

 

Valentina Carretta
Valentina Carretta

 

Tamara Barrage
Tamara Barrage

 

zeljana-jurkovicSa puno novih utisaka i osunčanog obraza, željno iščekujem nove izazove ovog velikog grada.

Iz Dubaija sa suncem,

Željana

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *