Novi most na mestu starog; Foto: Renco Piano Workshop
Građevinarstvo

Dve godine nakon tragedije: Otvoren most Renca Pjana u Đenovi

U rekordno kratkom roku, izgrađen je vijadukt od 202 miliona evra koji je opremljen solarnim panelima koji zadovoljavaju 95% njegovih energetskih potreba.

Nakon tragedije 2018. godine kada se u Đenovi srušio most Morandi, Renco Pjano je izrazio želju da pokloni projekat novog mosta na mestu starog. Dve godine kasnije vijadukt zvani Đenova San Đorđo otvoren je za saobraćaj po zamisli ovog čuvenog italijanskog arhitekte, piše Domus.

Otvaranje novog mosta dolazi tačno dve godine nakon urušavanja mostovske konstrukcije koja je odnela 43 života. Izgrađen 1967. godine, most dužine jedan kilometar visio je 45 metara iznad zemlje, spajajući autoput Đenova-Savona sa autoputom Đenova-Valle del Po.

Most je izgrađen za samo dve godine; Foto: PERGENOVA

Pjano je, duboko pogođen tragedijom, ponudio da besplatno uradi dizajn mosta koji bi zamenio stari.

Most koji je inicijalno konstruisao inženjer Rikardo Morandi, pretrpeo je brojne radove na održavanju, ali pitanja vezana za njegovu stabilnost neprestano su se javljala tokom godina. 14. avgusta 2018. godine srušio se jedan od tri stuba koji podržavaju most, povlačeći sa sobom deo puta dugačkog oko 200 metara. Nakon katastrofe, Pjano je, duboko pogođen tragedijom, ponudio da besplatno uradi dizajn mosta koji bi zamenio stari.

Most se napaja sa dva reda solarnih panela; Foto: Shunji Ishida, via Domus

Ne treba mu struja

Sa brzom dinamikom, od rušenja do konstrukcije, bez prekida tokom pandemije koronavirusa, „vijadukt je izgrađen u rekordno kratkom roku, barem za Italiju“, proširivši se na 1.067 metara, uključujući 19 raspona visine 40 metara koji su podržani sa 18 stubova. Most košta 202 miliona evra, a opremljen je i sa dva reda solarnih panela koji će zadovoljiti 95% njegovih energetskih potreba.

Renco Pjano je dizajn mosta poklonio gradu; Foto: PERGENOVA

Vijadukt je izgrađen u rekordno kratkom roku, barem za Italiju.

„Đenova se pokazala krhkim gradom, a to je karakteristika koja se često može povezati sa lepim i dragocenim stvarima. Međutim, krhkost grada mora se čitati kao prilika za promenu i razvoj, oslobađajući nas predrasuda i ograničenja. […] U vreme globalne zdravstvene krize, naš grad može da bude laboratorija, studija slučaja razvoja kako treba da izgleda razvoj.“ – rekao je Lorenzo Trompetto, predsednik Fondacije Reda arhitekata Đenove za Domus.

Most je otvoren 5. avgusta; Foto: Renco Piano Workshop

Most je za saobraćaj otvoren 5. avgusta 2020. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *