Ritam ramova amorfnog oblika naglašava perspektivu i dubinu prostora navodeći korisnike da uđu u prostor. Foto: Relja Ivanić
Enterijeri

Enterijer knjižare Laguna u Knez Mihailovoj ulici / Proambo

U najužem centru prestonice otvorena je knjižara u kojoj je najveći arhitektonski izazov bio da se navedu kupci da istraže kompletan prostor koji se prostire na 820 kvadrata.

Pri projektovanju knjižare Laguna u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, arhitekti Dejanu Matejiću i dizajneru Jovani Matejić iz biroa PROAMBO, najveći prioritet bio je uspostaviti jasnu horizontalnu i vertikalnu komunikaciju uz optimalno pozicioniranje žižnih tačaka u prostoru, kako bi posetilac bio naveden na korišćenje sve četiri etaže. Ovo je postignuto uvođenjem niza poprečnih ramova amorfnog oblika koji uvode dinamiku svojom pozicijom, oblikom, materijalizacijom i rasvetom.

Ritam ramova amorfnog oblika naglašava perspektivu i dubinu prostora navodeći korisnike da uđu u prostor.

Ritam poprečnih ramova dodatno naglašava perspektivu i dubinu prostora navodeći korisnike da uđu u prostor. Takođe, na prvoj etaži ramovi imaju funkciju razdvajanja prostora u tri veće celine međusobno imaju različite funkcionalne teme. Geometriju prostora animira izraženi kontinuitet visokih knjižarskih polica kao i ostalih elemenata u prostoru.

Poigravanje oblicima

Posebna pažnja je data dizajnu nameštaja u dečijem delu knjižare. Poigravanje sa geometrijskim oblicima kroz ceo prostor dovelo je do oblika heksagona koje smo implementirali u visoke police za dečije knjige. Ovaj motiv je ponovljen u dizajnu stolica i stolova za decu. Akcenat na heksagone je dat igrom različitih boja u materijalizaciji.

Odabir kolorita i materijala

Počevši od Delfi knjižare u SKC-u pa sve do Laguna/Delfi knjižare u Knez Mihailovoj ulici, nameštaj je pratio moderne tokove dizajna. Posebna pažnja je data izboru materijala toplog tona sa ciljem postizanja prijatne atmosfere. S obzirom na to da se objekat prostire na četiri etaže, cilj je bio da se korisniku sugeriše korišćenje svih etaža. Zato je veliko centralno stepenište kroz materijalizaciju tretirano tako da sugeriše funkciju na suptilan način.

Veliko centralno stepenište kroz materijalizaciju tretirano tako da sugeriše funkciju na suptilan način.

Koncept je dodatno podržan projektom rasvete. Počev od tipa i rasporeda osvetljenja pa sve do boje i geometrije, odabir samog osvetljenja dodatno ističe enterijer samog objekta.

Fotogalerija:

Ritam ramova amorfnog oblika naglašava perspektivu i dubinu prostora navodeći korisnike da uđu u prostor. Foto: Relja Ivanić
Ritam ramova amorfnog oblika naglašava perspektivu i dubinu prostora navodeći korisnike da uđu u prostor. Foto: Relja Ivanić

Faktografija:

  • Autori: PROAMBO, arhitekta Dejan Matejić i dizajner Jovana Matejić
  • Saradnici: Ivona Ikač, Katarina Pribaković, Milena Marelj, Nađa Pavlović i Jelena Todorović.
  • Projekat: Knjižara Laguna/Delfi
  • Lokacija: Knez Mihailova 48 , Beograd
  • Godina: 2018
  • Klijent: Laguna/Delfi knjižara
  • Namena: knjižara, kafe, prodavnica ploča
  • Kvadratura: 820m2
  • Status: Izvedeno
  • Fotografije: Relja Ivanić

 

Kad ste već ovde…
– Projekat najlepše knjižare u kineskoj oblasti Čengdu
– U poseti argentinskom pozorištu koje je pretvoreno u impresivnu knjižaru
– Narodno pozorište u Beogradu – zgrada oko koje se stvara istorija

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *