Enterijer Restorana Ritual na gastronomskoj mapi grada izdvaja se gradilnom atmosferom i pozitivnim prostornim vibracijama. Foto: Miloš Martinović
Enterijeri

Sudar prirode i industrije – Restoran Ritual u Westu 65

Kroz vešto uklapanje osnovnih materijala i nizom prostornih gestova, arhitekte iz A4 Studija pretočile su efekat cvetanja u enterijer novog restorana u Westu 65. 

West 65 je novi, brzo rastući kompleks luksuznog višeporodičnog stanovanja na Novom Beogradu. Za kratak period vremena, West 65 je postao epicentar važnih društvenih dešavanja na levoj levoj obali reke Save. Na najatraktivnijoj lokaciji u ovom kompleksu, nedavno je svoje mesto pronašao i restoran Ritual. Na gastronomskoj mapi grada, ovaj restoran zapaža se i izdvaja po gracioznosti enterijera, ali i pažljivo odabranoj karti vina i prefinjenim jelima.

Enterijer Rituala na gastronomskoj mapi grada izdvaja se gradilnom atmosferom i pozitivnim prostornim vibracijama.

Životnost ambijenta u prelaznoj varijanti industrijskog i Art Deco stila zasniva se na primeni nekoliko osnovnih materijala koji se, potom, uklapaju s različitim oblicima sedenja, reflektujućim površinama, te različitim tipovima i oblicima svetiljki. „Različiti prostorni efekti postignuti su igrom svetlosnih detalja kontrastno postavljenih prirodnim mirnim tonovima„, ističu arhitekte iz A4 Studija koji potpisuje projekat enterijera.

Nizanje različitih prostornih efekata daje prostoru spektakularnost pojavnosti, ali i igru inovacije i ozbiljnosti, viđenog i iznenađenja. Drvene površine i napredna varijanta industrijskog dizajna dopunjuju se rustičnim elementima, ogledalima, efektima zelenima, različitim tekstilima i floralnim motivima, a koji u zbiru i sadejstvu kreiraju svetao i uzbudljiv prostora.

Dve zone

Dvostrano orijentisan, restoran je organizaciono jasno podeljen na dve zone. Prva zona omogućava posetiocima da zavire u proces pripreme hrane dok uživaju u šoljici kafa ili čaši vina. Druga zona, je otvorenija  i usmerenija ka ulici, a kroz visoke staklene portale omogućava vezu sa spoljašnjim prostorom i ritmom svakodnevnog života u naselju West 65.

Šank koji spaja i razdvaja

Glavni motiv enterijera svakako jeste centralno postavljeni šank oko koga se na dve strane prostori restorana dalje razvijaju. Šank se naročito izdvaja po savremenoj Art Deco ornamentnoj dekoraciji u donjem pojasu, dok je gornjim mrežastim materijalom pre aludira na industrijske i proizvodne prostore. Drugim rečima, u enterijeru Restorana Ritual dolazi do sudara prirode i industrije.

 

Iskorak ka novom

Priroda je oduvek bila jedan od glavnih izvora inspiracijama umetnicima, arhitektama i svim kreativnim disciplinama. Nakon godina dominacije industrijskog dizajna i industrijske proizvodnje kao centralnih motiva u prostornom uređenju, sve češće prepoznajemo trend povratka prirodi i floralnim motivima kao polazištima u projektovanju, opremanju i unutrašnjoj dekoraciji. Pomalo avangardan, enterijer Restorana Ritual hrabri je iskorak ka novim trendovima, uspeli prostorni eksperiment otklona od grubog industrijskog stila ka prefinjenijim i gracioznim prostornim ambijentima u kome preovladavaju prirodni motivi.

Osnova restorana Ritual u Westu 65

Fotografije: Miloš Martinović

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *