Novi lejer sa starim mapama u Google Maps; Foto: David Rumsey Map Collection
Urbanizam

Istražujte razvoj urbanizma preko starih mapa na Google Mapsu

Više od 120 starih mapa omogućiće vam uvid u nekadašnji izgled naše planete.

Zbirka mapi američkog kolektora Davida Rumseya, čestog gostujućeg predavača na Jejlu, od sada su dostupne na platformama Google Maps i Google Earth, pa sada ljudi širom sveta mogu imati uvid u izgled planete tokom njene istorije.

Mape pokrivaju Zemlju od 1680. do 1930. godine, a pored 120 kartografskih crteža, one sadrže i istorijske podatke o posmatranom mestu. Svaka mapa je usklađena sa satelitskim snimcima Zemlje, tako da se možete neometano kretati po globusu i istraživati istoriju planete.

Naravno, aktuelne mape se savršeno uklapaju u stvarnu geografiju naše planete, dok istorijske mape često na pogrešan način predstavljaju određene geografske konture, te su morale pretrpeti određene izmene kako bi se uklopile u Google Maps i Google Earth.

Istorijska mapa Pariza; Foto: David Rumsey Map Collection

Da biste istraživali stare mape planete Zemlje, morate ih prvo (besplatno) preuzeti i instalirati.

Obzirom da postoji opcija podešavanja transparentnosti starih mapa, mogu se otkriti zanimljive informacije o evoluciji planete, uključujući razvoj urbanizma.

Istorijske mape se mogu sagledati pokretanjem lejera Rumsey Historical Maps. Međutim, da biste istraživali stare mape planete Zemlje, morate ih prvo (besplatno) preuzeti i instalirati, jer kolekcija Rumsey Historical Maps nije dostupna u onlajn verziji Mapa.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *