Pogled na predmetnu lokaciju; Foto: Google Earth
Urbanizam

Kula od 18 spratova na novosadskoj Podbari umesto Agropanonke

Ukupna površina kompleksa mogla bi da bude veća od 90.000 kvadrata, dok planirani soliter predstavlja potencijalno najvišu zgradu u Novom Sadu.

Čini se da se u protekloj 2023. godini u Novom Sadu planiralo kao nikada pre, te će realizacija budućih građevinskih projekata u potpunosti promeniti izgled grada. U tom maniru, uz nove ideje, ispraćamo ovu godinu.

Najnoviji plan koji se trenutno nalazi na javnom uvidu predviđa izgradnju novog opštegradskog centra. Reč je o lokaciji u okviru gradske četvrti po imenu Podbara, delu grada koji se rapidno urbanizuje poslednjih godina.

Predmetna lokacija nalazi se na uglu ulica Filipa Višnjića i Venizelosove, gde trenutno posluje firma Agropanonka koja se bavi prodajom poljoprivrednih mašina.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Konceptualni okvir

Novi visinski reper

Opštegradski centar predstavlja široku paletu namena budućih objekata, pre svega stambenu, ali i druge, poput trgovine, ugostiteljstva ili kancelarijskog prostora. Za sada nije poznat odnos navedenih namena, niti koju će površinu one zauzimati.

Površina obuhvaćena planom iznosi 2,43 hektara, a raspored objekata formiraće se prema želji investitora, mada se ovim planom preporučuje kombinacija slobodnostojećih objekata i poluotvorenih blokova.

Predviđena spratnost se kreće do podruma i prizemlja sa osam spratova, s tim da se broj podrumskih etaža ne ograničava i, pre svega, imaće za cilj da obezbede dovoljan broj parking mesta.

Najinteresantnijom se čini ideja o novom visinskom reperu u vidu osamnaestospratnice na uglu Venizelosove i ulice Filipa Višnjića.

Minimum garažnih mesta definisan Generalnim urbanističkim planom iznosi 1,3 po stambenoj jedinici, odnosno 1,3 parking mesto na 100 kvadrata poslovnog prostora. Manji udeo parking mesta, do 10% od ukupnog broja, moguće je obezbediti između predviđenih objekata na parceli.

Najinteresantnijom se čini ideja o novom visinskom reperu u vidu osamnaestospratnice na uglu Venizelosove i ulice Filipa Višnjića. Nov soliter svojom arhitekturom trebalo bi na markantan način da istakne ovu lokaciju.

Takođe, blizina novog drumsko-železničkog mosta i brze pruge potencijalno formiraju nov vizuelni identitet Novog Sada, ostavljajući prostor za nove urbane determinante.

Lokacija je smeštena u blizini novog železničkog mosta; Foto: Maxar Tachnologies

Nov identitet ulice Filipa Višnjića

Prema priloženom grafičkom prikazu možemo da zaključimo da se kolski pristup kompleksu planira iz Venizelosove ulice. Kada je reč o zelenilu, investitor je u obavezi da ozeleni minimum 30% ove površine.

Prema dostupnim informacijama nezahvalno je proceniti tačnu površinu novog kompleksa, ali ako uzmemo u obzir ograničavajuće faktore poput zauzeća parcele do 50% i samo jednu realizovanu podzemnu etažu izpod objekata, ukupna površina mogla bi da bude veća od 90.000 kvadrata.

Uz opisani plan, kao i dosadašnje usvojene planove i predstavljene projekte, ulica Filipa Višnjića će kroz koju godinu posedovati potpuno nov identitet.

Ako uzmemo u obzir ograničavajuće faktore, ukupna površina mogla bi da bude veća od 90.000 kvadrata.

Uprkos smelim iskoracima poslednjih godina kada je u pitanju izgradnja nebodera u Novom Sadu, i u ovom slučaju neće biti premašeno maksimalnih 18 spratova već postojećih zgrada u gradu.

S obzirom na to da novousvojeni GUP do 2030. godine ne ograničava spratnost poslovnih objekata, interesantnom se čini svaka vest o investiciji u potencijalno najvišu zgradu u Novom Sadu.

Javni uvid do 8. januara

Naručilac izrade plana je firma Autovojvodina Agrouniverzal d.o.o, a priloženi plan nalazi se na ranom javnom uvidu na sajtu JP Urbanizam do 8. januara 2024. godine.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Marko Petrovic

    Ko vam bre dopusta da ovo radite????????

  2. Dex90

    Daj Bože da se izgradi, da već i Novi Sad pređe tu granicu od 13 spratova.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *