Građevinarstvo, Izdvojeno

Grad koji se napaja strujom povlačenjem vode u toaletu

Trošite vodu i pravite struju! Žiteljima Portlanda od sada je omogućeno da prave struju otvaranjem slavine ili puštanjem vode u WC šolji.

Kompanija Lucid Energy instalirala je u američkom gradu Portland sistem koji od vode koja struji cevovodom pravi električnu energiju. Snaga vode pokreće male turbine, instalirane u cevima, koje potom šalju energiju u generatore koji dalje proizvode struju u šalju je u električnu mrežu. Dakle, svako ko je priključen na vodovod i troši ovaj resurs automatski je proizvođač struje.

portaland-cevi-struja-4

Retko kad se nađe novi izvor enerije a da se pritom ne ugrožava životna sredina. U ovom slučaju, izvor energije je u samoj cevi tako da nema bojazni za ribe ili ugrožene vrste.

– kaže Gregg Semler, direkor start-up firme Lucid Energy.

portaland-cevi-struja-2

Lucidov sistem postavljen je nedavno u jednu od važnijih vodovodnih cevi u Portlandu i rezultati su obećavajući. Naravno, količina proizvedene električne energije nije dovoljna da se napaja ceo komšiluk ali jeste da pokrije energetsku potrebu jedne škole ili biblioteke.

portaland-cevi-struja-5

Za razliku od ostalih sistema za dobijanje zelene energije, kao što solarni paneli ili vetroturbine, Lucidov sistem može da proizvodi struju bez prestanka jer voda stalno struji cevima. Jedina začkoljica je ta da turbine mogu da prave enegriju samo tamo gde voda teče gravitaciono. Ukoliko se voda prepumpava, ovaj sistem ne bi bio efikasan, piše Fast Coexist.

portaland-cevi-struja-3

Postojenja za vodosnabdevanje koriste velike količine električne energije tako da ovaj novi izvor energije može snačajno smanjiti troškove proizvodnje pa samim tim i račune za vodu.

Pročitajte i članak o stambenoj zgradi s fasadom koja proizvodi struju.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *