Radovi su počeli u martu 2021. godine; Foto: Screenshot YouTube (Jadran d.o.o. Beograd)
Izvođenje

Horgoš u rekonstrukciji: Pogledajte kako teku radovi na graničnom prelazu (video)

Jedan od najopterećenijih i najfrekventnijih graničnih prelaza u našoj zemlji trebalo bi da zablista u novom ruhu u drugoj polovini sledeće godine. 

Obnova i dogradnja graničnog prelaza Horgoš počela je u martu ove godine na srpsko-mađarskoj granici, a vrednost ugovorenih radova je 2,08 milijardi dinara.

Posao izvođača radova poveren je kompaniji Jadran d.o.o. iz Beograda, dok sam granični prelaz predstavlja deo evropskog Koridora 10 i jednu od ključnih tačaka tranzitnog saobraćaja kroz našu zemlju,.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Radovi su podeljeni u 12 faza; Foto: Screenshot You Tube (Jadran d.o.o. Beograd)

Dodatne trake, novi terminal, prateći sadržaji…

Prema projektnom zadatku, predviđena je izgradnja dve dodatne saobraćajne trake za teretna vozila, nova parking mesta za teretna, putnička i autobuska vozila, formiranje dve trake za autobuski saobraćaj i dve dodatne trake za putnički saobraćaj.

Takođe, predviđena je i izgradnja novog teretnog terminala i jedna traka za vangabaritna vozila na izlazu iz zemlje, funkcionalna prenamena i rehabilitacija/rekonstrukcija postojeće kolovozne konstrukcije, postavljanje novih kabina za kontrolu, izgradnja objekata pratećih sadržaja kao i javnog toaleta.

U ovoj fazi radova asfaltirano je više od 10.000 kvadratnih metara; Foto: Screenshot You Tube (Jadran d.o.o. Beograd)

Ovih dana su toku radovi na proširenju trake za teretni saobraćaj na izlazu i zemlje.

Kako je ranije najavljeno, projekat će se sastojati od dvanaest faza – prva faza je projektovanje, zatim slede građevinski radovi, radovi na niskogradnji, elektro-mašinski radovi kao i ozelenjavanje zelenih površina, dok je završetak radova planiran za drugu polovinu 2023. godine.

Poslednje informacije iz kompanije Jadran d.o.o. otkrivaju nam da su ovih dana u toku radovi na proširenju trake za teretni saobraćaj na izlazu i zemlje, a uskoro započinju i asfaltiranje nove trake za putnička vozila. Kako navode, u ovoj fazi radova asfaltirali su više od 10.000 kvadratnih metara.

Jedan od najopterećenijih i najfrekventnijih prelaza u zemlji

Kako piše portal Subotica.com, prošle godine je tokom letnje sezone (jun, jul i avgust), uprkos smanjenoj fluktuaciji usled pandemije, preko ovog graničnog prelaza u našu zemlju ušlo više od milion i po putnika, a izašlo oko 1,2 miliona ljudi. U istom periodu je preko Terminala Horgoš u zemlju ušlo više od 43.000 kamiona, a iz nje izašlo gotovo 40.000 teretnjaka.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Mila

    pravo vreme za renoviranje, upravo pred katolički Božić i Novogodišnje praznike? Suviše očigledno da bi bilo slučajno!?!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *