Arena Park na 20 hektara; Rendering: Paolo Iotti / Marco Pavarani
Urbanizam

Italija gradi najveći prostor u Evropi za organizovanje događaja na otvorenom

Najmasovniji koncerti pod vedrim nebom od sada će se organizovati u Arena Parku u italijanskoj regiji Emilija Romanja na polu puta između Modene i Parme.

Projekat koji je izveden u saradnji Iotti + Pavarani Architetti, Tassoni & Partners, Lauro Sacchetti Associati i RCF Arena trenutno se nalazi u izvođačkoj fazi, a kada radovi budu gotovi ova prostor će moći da primi 100.000 ljudi na otvorenom. Ograđeni prostor u vidu arene površine 20 hektara trebalo bi da bude otvoren 12. septembra 2020. mada je moguće da će zbog izbijanja koronavirusa doći do kašnjenja u izvođenju.

Projektanti tvrde da će nagib terena lokacije od 5% omogućiti publici savršenu vidljivost, a predviđena je i optimalna akustika.

Predviđeni prostor je prvenstveno osmišljen za održavanje muzičkih događaja, ali će na ovom mestu takođe biti održavana raznovrsna državna svečana dešavanja i prijemi.

Na ovom prostoru biće moguće postavljanje privremenih struktura i rasvete, kako bi se dodatno olakšalo upravljanje događajem, bilo da su manjeg obima ili sa punim kapacitetom prijema.

Projektanti tvrde da će nagib terena lokacije od 5% omogućiti publici savršenu vidljivost, a predviđena je i optimalna akustika.

Uz aerodromsku pistu

Uz posebnu pažnju na specifične uslove budućeg sadržaja, autorski tim je uspeo da kreira projekat koji predstavlja urbani park u neposrednoj blizini grada i to na mestu na kojem se nalazio neoperativni deo nekadašnje aerodromske piste.

Takođe veliki uspeh projekta je u tome što je lokacija dobila novu namenu koristeći se zelenom površinom, uz izbegavanje suvišnog betoniranja, pišu arhitekte za ArchDaily.

Arena Park je organizovan kroz sistem staza, a dobra i brza veza sa stajalištima gradskog prevoza omogućava posetiocima lak pristup.

Projekat nazvan Arena Park teži tome da bude organski, jedinstven i lako prepoznatljiv sistem. Nudeći mogućnost organizovanja raznovrsnih aktivnosti, ovaj prostor će imati pozitivan uticaj na društveni, kulturni i ekonomski život grada ali njegovog šireg okruženja.

Pritom, imajući u vidu aktuelni problem s koronavirusom, ovakvi prostori koji nisu zatvorenog tipa postaće sve popularniji i traženiji.

Lokacija je efikasno organizovana kroz sistem staza, a dobra i brza veza sa stajalištima gradskog prevoza omogućava dobar i siguran pristup posetiocima.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *