Arhitektura

Kako je jedna problematična topografija savladana liftom i pasarelom

Staklenim liftom i čeličnim mostom poboljšan je pristup između istorijskog i novog dela španskog grada Hernani.

Stari i novi delovi grada odvojeni su strmim travnatim bedemom, koji predstavlja problem u svakodnevnom kretanju stanovnika, posebno starije populacije. Do sada, da bi se došlo iz jednog dela u drugi, moralo se savladati mnoštvo stepenica. Situacija je sada značajno drugačija!

Nova veza 01

Arhitektonski studio Vaumm angažovan je da pronađe rešenje za ovaj problem uzrokovan topografijom grada. Tim arhitekata razvio je rešenje u vidu kombinacije lifta, manjeg broja stepenica i pešačkog mosta, koji bi zajedno stvorili najefikasniju vezu između ovih delova grada, a koje ujedno ima i estetske kvalitete, piše Dezeen.

Nova veza 02

Deo ove nove prečice koja počinje iz starog grada, razgranat je na više nivoa. Do lifta može se doći direktnim ulazom s najnižeg nivoa, ali i preko stepenica, ako dolazite iz objekta.

Nova veza 03

Lift ima betonsku bazu ali je čitavom svojojm visinom izrađen od stakla, kako bi stanovnici mogli da uzivaju u pogledu na okruženje dok se penju do pešačkog mosta. Most je završni deo ove nove veze koji je u visini s novim delom grada. Kako se približava nosećem zidu, most se širi i suptilno se uklapa u postojeće šetalište.

Nova veza 04

Nova veza 05

Pogledajte most koji iz grada vodi u šumu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *