Arhitektura, Izdvojeno

Kiša i golf: Spoj nespojivog na Olimpijskim igrama u Riju

Kompleks golf terena izgrađen za potrebe Olimpijskih igara 2016. opremljen je i sistemom za prikupljanje kišnice, koja će se koristiti za navodnjavanje terena.

Kada pada kiša, golf i nije prvi izbor za rekreaciju. Međutim, to ne znači da se ne može napraviti jedan vid simbioze. U Barra da Tijuca, predgrađu Rija, nedavno su završeni golf tereni na kojima će se igrati tokom predstojećih Olimpijskih igara. Arhitektonski studio Rua Arquiteto kroz projekat nadstrešnice za gledaoce sproveo je i sistem za prikupljanje kišnice, kojim će sprečiti prekomerna potrošnja vode u regiji gde inače vlada topla i vlažna klima.

Golf u Riu 01

Pedro Evora i Pedro Rivera, arhitekte studija Rua Arquiteto, su sa pomenutim arhitektonskim rešenjem pobedili na konkursu održanom 2012. godine, piše Dezeen.

Golf u Riu 02

Četiri godine kasnije, sve je spremno za primanje i igrača i kiše!

Golf u Riu 03

Izgrađeni prostor oko golf terena natkriven je platformom koju čine čelični ošupljeni stubovi između kojih je nategnut beli vodonepropusni materijal koji usmerava kišnicu ka kanalima. Platforma ima 18 rupa za odvod vode… baš onoliko rupa koliko ima i golf teren.

Golf u Riu 04

Centralni deo predstavlja trg koji okuplja programske sadržaje pa je ovaj prostor krunisan velikom nadstrešnicom.

– izjavile su arhitekte studija Rua Arquiteto.

Golf u Riu 05

Do natkrivenog prostora vodi put koji prolazi pored svlačionica, prodavnica suvenira, pomoćnih objekata i mesta za relaksaciju i druženje. Sedište Brazilske golf federacije izgrađeno je takođe u blizini ovih trerena.

Golf u Riu 06

Golf u Riu 07

Rio će biti prvi domaćin Olimpijskih igara na kojim će se nakon 112 godina ponovo igrati golf, nakon poslednjih igara u Sent Luisu u Misuriju.

Golf u Riu 08

Golf u Riu 09

Foto: Leonardo Finotti

Pogledajte i ovaj golf teren koji se takođe napaja otpadnim vodama.

Izdvojene firme iz Adresara:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *