Arhitektura

Od industrijske zone do ekološkog naselja koje ne pravi otpad

Grad Tampere dobija novo ekološke naselje koje može biti primer arhitektama za 21. vek.

Biroi Schauman & Norgren ArchitectsMandaworks osvojili su konkurs za redizajn Hiedanranta, nekadašnje industrijske zone u finskom gradu Tampere. Atraktivan prostor od 250 hektara biće pretvoren u stambenu zonu za 25.000 stanovnika koja će zahvaljujući cirkularnoj ekonomiji otvoriti nova radna mesta.

Glavna odlika cirularne ekonomije jeste koncept zero-waste koja dugoročno gledano otvara veliki broj novih radnih mesta.

 

Cirkularna ekonomija predstavlja nov pristup koji integriše ekonomiju i sistem upravljanja otpadom. Glavna odlika ove ekonomije je da vodi konceptu „nula odsto otpada” (zero waste). Upravo takvo će biti naselje Hiedanrant koje bi u energetski održivoj, zelenoj cirkularnoj ekonomiji, moglo da obezbedi više od 10.000 radnih mesta, piše Inhabitat.

Arhitektonski biroi organizovali su prostor oko dve urbane mreže koje su podeljene u šest blokova. Blokovi će biti međusobno povezani glavnim koridorima (sever-jug i istok-zapad) koji će ujedno povezati i parkove sa objektima na vodi.

Javni prevoz i ekološki transport akcenat je ovog inovativnog projekta. Kroz naselje će prolaziti tramvaj koji će povezivati brojne cirkularne pešačke i biciklističke staze.

Projekat će biti izveden tokom tri faze, od 2025. pa do 2045. godine.

Korisni linkovi na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *