Koliba Mahovina kraj Kesega u Mađarskoj; Foto: Tamás Bujnovszky
Svetski projekti

Uradi sam koliba na stubovima koja ne narušava okolinu

Malu a udobnu strukturu samostalno može da podigne jedan čovek, a izdizanjem konstrukcije olakšan je proces izgradnje jer nije bilo potrebe za kopanjem temelja.

Koliba u šumi Alpokalja, blizu grada Kesega u Mađarskoj, u potpunosti je oslonjena na sistem stubova kako bi što manje narušila svoje prirodno okruženje i skladno se integrisala u njega.

Objekat namenjen izolovanom odmoru u šumi nazvan je Kabina mahovina, ima 40 kvadrata i iz biroa Béres Architects su ga opisali kao „malu ali udobnu“ strukturu koja čak ima i zaseban deo za spavanje.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Projekat arhitektonski potpisuje biro Béres Architects; Foto: Tamás Bujnovszky

Poštovanje prirodne vrednosti lokacije

Projekat je dizajniran tako da jedan čovek samostalno može da izgradi strukturu. Naime, nakon što je i prethodno sarađivao sa firmom Béres Architects, vlasnik ovog šumskog objekta Atila Hideg obratio se arhitektama kako bi uz njihovu pomoć dizajnirao drvenu kolibu koju će sam i izgraditi, piše Dezeen.

Kako smo pomenuli, objekat je u potpunosti oslonjen na stubove, a baš to izdizanje konstrukcije je i olakšalo proces izgradnje, jer nije bilo potrebe za kopanjem temelja. Ovo je takođe omogućilo timu da postavi objekat neposredno uz drveće, bez da naruši njihovo korenje.

Koliba sadrži dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom, kupatilo i spavaću sobu; Foto: Tamás Bujnovszky

Stvorili smo objekat bez nepotrebnih prostora, bez ostataka, bez izgubljenih kvadrata.

„Poštovali smo prirodne vrednosti lokacije na izvanrednom nivou. Tanki stubovi su precizno postavljeni kako bismo mogli da zadržimo i zaštitimo korenje okolnog drveća. Nema potrebe za bilo kakvim iskopavanjem ili punjenjem mašinama koje će narušiti prirodni kontekst.“, rekao je arhitekta Atila Bireš.

Spoljašnjost objekta je ujednačena koloritno i svojom hladnom sivom bojom je u kontrastu sa enterijerom koji je pretežno izveden od svetlog drveta.

Tanki stubovi su precizno postavljeni kako bi se zaštitilo korenje okolnog drveća; Foto: Tamás Bujnovszky

Kontinuitet prostorija

Ova šumska koliba sadrži dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom, kupatilo i spavaću sobu. Elementi za skladištenje se protežu duž čitave jedne strane objekta i tako obezbeđuju kontinuitet između prostorija.

Dnevna zona kao i spavaća soba imaju zidove i plafone obložene drvenim daskama, što ovim prostorima daje toplu atmosferu. Sa druge strane, kupatilo je u kontrastu sa ovim prostorijama i njim dominira tamnosiva boja završnih obrada.

Multifunkcionalnost pre svega; Foto: Tamás Bujnovszky

Ekološka prihvatljivost

Objekat ne koristi nikakve mehaničke sisteme za hlađenje, jer su prozori postavljeni tako da omogućavaju prirodnu ventilaciju. Grejanje i topla voda su sa druge strane organizovani pomoću električne energije.

„Stvorili smo objekat bez nepotrebnih prostora, bez ostataka, bez izgubljenih kvadrata. To je početna tačka ekološke prihvatljivosti“, dodao je Atila Bireš.

Grafički prilozi

Osnova objekta
Osnova objekta
Preseci kroz objekat
Preseci kroz objekat

 

Foto-galerija

Multifunkcionalnost pre svega; Foto: Tamás Bujnovszky
Multifunkcionalnost pre svega; Foto: Tamás Bujnovszky

Faktografija

  • naziv objekta: Cabin Moss
  • mesto: šuma Alpokalja, blizu grada Kesega
  • investitor: Attila Hideg
  • autori projekta: Béres Architects
  • površina: 40 m2
  • spratnost: prizemni objekat
  • izvođač: Attila Hideg
  • fotografija: Tamás Bujnovszky

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. miki

    ovo nije videlo kolibu, već je klasičan kontejner, korektno

Ostavite odgovor na miki

Obavezna polja *