Detalj Masterplana budućeg kompleksa sa okolinom; Vizuelizacija: CEP
Urbanizam

U Bečmenu kod Surčina planira se naselje Oasis za 3.600 ljudi

Kompleks od 350 hektara sa 7 stambenih naselja smeštenih oko golf-terena nalaziće se na samo 30 kilometara od Beograda.

Na sajtu Grada Beograda od ponedeljka se na javnom uvidu našao elaborat za Plan detaljne regulacije kompleksa „Oasis” u Bečmenu kod Surčina, koji je za investitora, kompaniju Elgolf d.o.o. iz Petrovaradina, izradio beogradski CEP – Centar za planiranje urbanog razvoja.

Prema elaboratu, koji je na javnom uvidu do 28. februara, na teritoriji od oko 350 hektara neizgrađenog zemljišta južno od naselja Bečmen kod Surčina predviđena je izgradnja novog luksuznog naselja sa vilama i apartmanima, golf terenom sa 18 rupa i sportsko-rekreativnim kompleksom.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Šira situacija

Predmetna lokacija nalazi se na obodu naselja Bečmen oko 30 kilometara udaljena od centra Beograda.

Predmetna lokacija nalazi se na obodu naselja Bečmen, između „Sremske gazele“ i šume Gibavac, oko 30 km udaljena od centra Beograda. Karakteriše je dobar geostrateški položaj u okruženju mreže saobraćajnih koridora, blizina međunarodnog aerodroma „Nikola Tesla” i reke Save.

Najveći deo obuhvata plana predstavlja kompleks Oasis od 308 ha, dok je ostatak teritorije planiran za obodne saobraćajnice i izdvojeni sportsko-rekreativni kompleks.

Kompleks se sastoji od stambenih naselja, smeštenih oko primarnih sporsko-rekreativnih sadržaja (golf, otvoreni i zatvoreni sportski tereni) u, kako se navodi, „okruženju kvalitetno uređenih zelenih i vodenih površina sa karakterom zelene oaze“.

Masterplan za kompleks u Bečmenu

Naselje za 3.600 ljudi

Stanovanje visokog standarda je planirano u okviru 7 naselja, ukupne površine 95 ha. Podrazumeva dva osnovna modela stanovanja – luksuzne vile i apartmansko naselje.

Luksuzne vile su slobodnostojeći objekti različitih veličina, spratnosti P+1, sa jednom stambenom jedinicom, na parcelama površine od 600 do 2.000 m². Parkiranje vozila je na pripadajućoj parceli, navodi se u dokumentaciji.

Apartmansko naselje čine kuće u nizu, odnosno dvostrano i jednostrano uzidani stambeni objekti spratnosti P+1, sa stanovima luks kategorije organizovanim u okviru lamela, duž pristupnih puteva u naselju.

Orijentacione procene objavljene u elaboratu govore da bi broj stanova mogao iznositi iznosi 1.280, a broj korisnika 3.600.

Planirana namena površina

218.000 kvadrata za stanovanje

Prostor namenjen za golf  predviđen je kao takmičarski teren sa 18 rupa, ali će se uz njega naći i golf igrališta, vežbalište, klupska kuća, servisna zgrada, ujezerene površine, uređena i prirodna okolina, ukupne površine 147 ha. Podloga je trava sa peskovitim i vodenim površinama.

Sportsko-rekreativni kompleks trebalo bi da sadrži otvorene sportske terene (igrališta za fudbal, košarku, odbojku, rukomet, tenis, trim staze, fitnes površine, dečija igrališta…) i/ili zatvorene sportske objekte (sportske sale, sportski baloni, zatvoreni bazeni i dr).

Planirano je da zona pratećih komercijalnih sadržaja, površine 20 ha, ugosti mešovite komercijalne delatnosti, koje bi zajedno sa sportskim terenima i stambenim naseljima trebalo da čine harmonično planiranu celinu, sa maksimalnom spratnošću objekata P+3+Pk.

Što se tiče orijentacione procene ukupnih kapaciteta, ukupna BRGP za sport i rekreaciju iznosi 10.800 m², za stanovanje 218.000 m², za komercijalne sadržaje 29.800 m² i za javne službe 7.500 m², čime dolazimo do ukupne BGRP na čitavom obuhvatu plana od 266.100 metara kvadratnih.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

10 komentara

  1. I tako....

   Paaaa ispuštaće u kanale kao i svi ostali… 😔

 1. Rade

  Zar nije ovo projekat od pre 15 godina?

  1. Paor

   Jeste od pre 15 godina i sada će ovi iz sns da kaźu kako je ovo njihova ideja kao i auto put Miloš Veliki.

 2. Pera

  I eto umesto da hranimo Evropu mi i dalje jedemo g.vna

  1. Marija

   U pravu ste,kvalitetnu zemlju će mo uništiti a ovamo gde je zemlja nula kvaliteta će mo djubriti veštakom i trovati te gradjane koji će živeti u tim divnim kućama,gušiće se u sopstvenom djubretu bez kanalizacije..Da nepričamo o deponiji iz Deča koja se širi ne kontrolisano,poli svaki dan i zagadjuje kilometre na sve strane okolnih sela..BRAVO ZA NAS NISMO MI SVESNI KOLIKO SMO „PAMETNI“

 3. Zoki

  Trebalo bi tamo na krivini ono bivse svinjogojstvo u jakovu da se sredi. Propada godinama i nicemu ne sluzi. Ovamo se zatrpava dobro zemljiste sa betonom i zgradama. Nema nesto logike al ajde. Tako ti je to

 4. Ana

  Beograd žudi za kvalitetnim predgrađima za srednju klasu koja bi da pobegne iz uništenig grada, sa odgovarajućim pratećim sadržajima i školama. Ali što bi se pravilo nešto za malo šire mase kad može „luks“ za silne igrače golfa :))).

 5. Milan

  Ovo je odlična stvar, treba da se grade naselja van grada sa zelenilom, vodenim i sportskim sadržajima, kao što je ovo. A vi moralisti, oladite malo, ako vam je do njiva, kupite pa gajite kukuruz, ja sam kupio voćnjak i gajim voće, i od toga se baš neću leba najesti. Pitajte seljake kao im je sa pšenicom i kukuruzom, meni kažu svi da su u debelom minusu

 6. Sasa

  Beograd je jedini (glavni) grad u Evropi, preko milion stanovnika, koji nema golf teren sa 18 rupa i metro! Ovakav projekat je potreban gradu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *