Kada logo postane inspiracija za kuću; Rendering: Wamhouse Studio
Arhitektura

Kuće u formi poznatih svetskih logotipa

Pogledajte kako to izgleda kada se znakovi poznatih kompanija poput Adidasa, Chevroleta ili Renaulta pretvore u stambene objekte.

Arhitektica Karina Wiciak iz projektantske firme Wamhouse Studio osmislila je čitav niz kuća inspirisanih 2D formom poznatih logotipa. Onaj ih je podigla u trodimenzionalne forme kreirane u kombinaciji betona i stakla. Smena ova dva materijala daje potrebnu transparentnost objekta u određenim zonama, te objekti iz određenih uglova jasno predstavljaju dobro poznate logoe. Pogledajte kako to izgleda!

Tri dijagonale

Prva kuća nazvana Trihouse formirana je od tri dijagonalno orijentisana betonska elementa koja jasno asociraju na logo kompanije Adidas koju svi znamo po sportskoj opremi. Betonski elementi povezani su staklenim panelima kako na fasadi tako i u zoni krova, koji omogućavaju pogled iz unutrašnjosti kroz sva četiri nivoa kuće, kao i protok dovoljne količine prirodne svetlosti.

Adidas kuća

Kuća krst

Druga kuća u formi krsta nosi simboličan naziv Crosshouse, a zapravo se radi o fasadi koja izgleda isto kao logo automobilske marke Chevrolet.

Potpuno transparentna frontalna fasada pruža neometan pogled na okruženje ali i na unutrašnjost kuće. Kuća površine 245 kvadratnih metara organizovana je na dva nivoa, sa dodatna dva mezanina. U delu kuće koji je bliži zastakljenoj fasadi organizovane su dnevne zone, dok se u stražnjem delu kuće nalaze privatne prostorije.

Kuća u obliku Chevroleta

Dijamantski oblik

Sledeća kuća nazvana Rhombhouse ima zanimljiv dijamantski oblik – baš kao i logo čuvenog proizvođača automobila Renault.

Ovaj objekat površine 270 kvadratnih metara ima ogromne zastakljene površine između betonskih elemenata. Na prvom spratu su kuhinja, dnevni boravak sa trpezarijom, kao i biblioteka i toalet. Na sledećem nivou je master soba sa kupatilom i garderoberom, dok je na poslednjem spratu studio sa spavaćom sobom i kupatilom.

Kuća u obliku piramide

Četvrti objekat piramidalne forme nosi naziv Pyrahouse i on je inspirisan logoom kompanije Mitcubishi. Baza kuće od 320 kvadratnih metara, koja je u potpunosti izvedena od betona, uronjena je u pesak i u ovom nivou postoji samo ostava i mali hodnik koji vodi ka ostatku kuće.

Na prvom spratu kuće je veliki otvoreni prostor koji prima dosta sunčeve svetlosti preko transparentnih delova fasade. Na sledećem nivou, odnosno na galerijskom prostoru, koji je takođe u zoni transparentnog trougla, nalazi se radna zona sa kupatilom, dok je na poslednjem nivou master soba sa kupatilom.

Kako li bi izgledala kuća inspirisana logoom firme Zastava…

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Glisha

    Ovo nisu logotipi, već zaštitni znakovi, u svakom slučaju logoi. Logotipi se sastoje od tipografije.

  2. faris

    poslednja slika.. kišobran na mesečini ?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *