Građevinarstvo, Izdvojeno

Liftovi koji se kreću horizontalno postaju realnost

ThyssenKrupp je objavio da je lift MULTI ugrađen u probnu zgradu i da se uskoro očekuje njegova primena u komercijalne svrhe.

Renomirani proizvođač liftova je još 2014. godine obelodanio da radi na liftovima bez sajli koji bi se mogli kretati vertikalno ali i horizontalno. Ova ideja odlično je prihvaćena kod arhitekata jer bi takvi liftovi značajno uticali na razvoj visokih zgrada jer bi eliminisali potrebu za vertikalnim poravnanjem, a ujedno bi smanjili i dimenzije liftovskog okna. Ideja postaje realnost: nemačka kompanija ThyssenKrupp objavila da je prvi lift MULTI ugrađen u probnu zgradu.

Ovi liftovi mogu značajno da izmene celu industriju jer će promeniti način projektovanja visokih zgrada. Em što će se osnove moći bolje iskoristiti, em što će se poboljšati komunikacija u zgradi.

 – kaže Entoni Vud, direktor u CTBUH.

Lift bez sajle

Lift MULTI odnedavno se testira u ThyssenKruppovoj kuli za inovacije u nemačkom Rotvajlu. Probna zgrada visoka 246 metara ima 12 liftovskih okna, od kojih su tri rezervisana za MULTI, omogućavaju inženjerima da testiraju efikasnost liftova bez sajli. U ovom postrojenju, testiraju se svi njihovi liftovi uključujući i onaj za automobile koji dostiže brzinu od 18 metara u sekundi.

ThyssenKrupp najavljuje da će East Tower u Berlinu biti prva zgrada u kojoj će se ugraditi lift MULTI i to do kraja ove godine.

Liftovi koji su izmišljeni 1854. godine nisu se mnogo menjali do danas. Zbog toga je ovaj proboj nemačke kompanije toliko zanimljiv jer će uneti revoluciju u vertikalnoj ali i horizontalnoj komunikaciji unutar objekta.

Foto: ArchDaily

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *