Najavljeno je da će gradnja muzeja otpočeti 2020. godine i da će trajati svega dve godine.
Građevinarstvo

Muzej nauke u Seulu gradiće roboti i dronovi

Južna Koreja uskoro otvara prvi muzej na svetu kojeg će graditi ni manje ni više nego njegovi eksponati. 

Turski studio predvođen arhitekticom Melike Altinisik (MAA) razotkrio je projekat budućeg Muzeja nauke i robotike u Seulu. U pitanju je ovalna, futuristička zgrada s metalnom fasadom koju će na licu mesta montirati i oblikovati roboti. U procesu gradnje učestvovaće i dronovi koji će se koristiti za mapiranje, nadzor lokacije i kontrolu robotskih građevinskih vozila.

Muzej će svetu predstaviti svoje eksponate i pre nego što širom otvori vrata za svoje posetioce.

Delovi konstrukcija će biti izlivani, zavarivani, sastavljani i polirani od strane robota. Oni će takođe biti korišćeni za 3D štampu betonskih elemenata oko muzeja.

Na ovaj način, muzej će svetu predstaviti svoje eksponate i pre nego što širom otvori vrata, a pritom će se na taj način uštedeti i vreme i novac potreban za izgradnju.

Najavljeno je da će gradnja muzeja otpočeti 2020. godine i da će trajati svega dve godine, piše Dezeen.

Roboti i dronovi u građevinarstvu

Studio Melike Altinisik Architects trenutno radi na još jednom ambicioznom objektu – u pitanju je Radio-televizijska kula Camlica u Istanbulu koja je trenutno u izgradnji.

Dronovi i roboti uveliko su ušli u građevinarstvo. Tako smo nedavno pisali o japanskom robotu-gipsaru pravi zidove preciznije od čoveka, o novoj fasadi Univerziteta u Milanu koju će sastavljati mašine ali i o robotima koji bi potpuno mogli da zamene radnike na gradilištu.

Projekat: Melike Altinisik, Vizuelizacije: Ediz Akyalcın

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *