Paviljon Srbije na EXPO 2027; Foto: Siniša Mali/Instagram
Aktuelno, Izdvojeno

Ovako će izgledati Nacionalni paviljon na Expo 2027 u Beogradu

Paviljon na preko 20.000 kvadrata zamišljen je kao multifunkcionalni, multimedijalni i kinetički objekat koji treba da bude prepoznatljiv simbol u okolini.

Beogradski Artbeat lab, na čelu sa dr Dušanom Jovovićem pobedio je na konkursu za dizajn paviljona Srbije za Expo 2027. Ponuda od 9,92 miliona dinara bila je ujedno i jedina na tenderu koji je trajao svega devet dana. Iz odluke o dodeli ugovora moglo se videti i da će izgradnja paviljona koštati 4,68 milijardi dinara.

Iako smo juče konstatovali da uz odluku nije prikazano i kako je zamišljeno da paviljon Srbije izgleda, na jučerašnjoj konferenciji za štampu prikazani su poneki renderi paviljona, dok je u današnjoj objavi na Instagramu otkriveno mnogo toga više.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Paviljon Srbije na EXPO 2027; Foto: Siniša Mali/Instagram

Paviljon je zamišljen kao multifunkcionalni, multimedijalni i kinetički objekat.

“Građevinski radovi na terenu u Surčinu se odvijaju prema predviđenoj dinamici – radi se na linijskoj infrastrukturi, na Expo kompleksu za koji su već postavljeni šipovi, na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona”, napisao je Siniša Mali, ministar finansija u svojoj objavi na Instagramu.

“Expo u Surčinu će biti inovativan i moderan izložbeni kompleks, a posebno smo ponosni na naš Nacionalni paviljon domaćeg autora dr Dušana Jovovića.” – navodi se u objavi.

Dodaje da je Paviljon zamišljen kao multifunkcionalni, multimedijalni i kinetički objekat, a slavi identitet, vrednosti i kulturno nasleđe Srbije.

Paviljon Srbije na EXPO 2027; Foto: Siniša Mali/Instagram

Paviljon na više od 20.000 kvadrata

Dizajn je zasnovan na pokretu, otvorenosti i prostranosti koji omogućavaju da paviljon bude prepoznatljiv simbol u okolini, te da privuče širok spektar posetilaca, dodaje se u saoštenju.

Centar dešavanja je postavljen tako da posetioci nisu pasivni, već aktivni deo prostora, koji se prostire na više od 20.000 kvadrata.

Paviljon Srbije na EXPO 2027; Foto: Siniša Mali/Instagram

Šta se još gradi

Inače, na prostoru u Surčinu gde će biti održana Expo izložba i gde se gradi i Nacionalni fudbalski stadion, nalaziće se i Akvatik centar, tematski i vodeni parkovi i rezidencijalni kompleks sa 1.500 stanova.

Novi tender

Preduzeće EXPO 2027 doo raspisalo je 8. juna i tender za izradu idejnog rešenja, razradu i produkciju sadržaja dva tematska paviljona u okviru manifestacije EXPO 2027.

Usluge podrazumevaju izradu idejnog rešenja, njegovu detaljnu razradu, produkciju i realizaciju sadržaja, na površinama od 1.800 m2 i 3.600 m2. Rok za podnošenje ponuda je 23. jul.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

9 komentara

 1. d

  kocke😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍ukenjacu se buk arhitekte jako smaraju vec

 2. Čestitke!

  Prosečan studentski projekat na prvoj godini u letnjem semestru…

 3. Predrag

  Minecraft.
  Ne mogu suditi po slikama, mozda je i dobro resenje, ne znam. Kako da kazem, projektantski odgovor moze biti i ispravan, ali pitanje je nazalost pogresno.

 4. bosko

  just open an ai image generator of your preference and type in the following promt : Make a white building without windows from large randomly positioned cubes. Make the cubes different sizes. Add lights between the boxes

 5. AT

  Katastrofa. Ali sta ces kad dobijes takav kratki rok

  1. Ana

   Da li stvarno verujete da je rađen u tom roku? Svašta s Vama

 6. Laki

  Operisan od ukusa i funkcionalnosti, ali partijski ! Posle izložbe biće dobar da plaši vrane !

Ostavite odgovor

Obavezna polja *