Foto: Marcela Grassi
Svetski projekti

Deluje kao da je ova nemalterisana kuća nezavršena, ali nije tako

Kuća sa izloženom opekom i betonskim konstruktivnim elementima, potpuno je završen objekat i topao dom četvoročlane porodice.

Bračni par Almudena i Jordi poručili su projekat kuće od arhitekte Jesus Perales koja bi bila dom u španskom mestu Els Bocsos za njih i njihovih dvoje dece. Ova četvoročlana porodica ima mnogo hobija, poput muzike, slikarstva i kuhinje, te su želeli kuću u kojoj će moći da u svim ovim aktivnostima zajedno uživaju.

Dakle, cilj projekta je bio jasan. Trebalo je obezbediti da svi članovi ove porodice mogu da provedu što više vremena zajedno, bez obzira u kom delu kuće se nalaze.

Postigao se osećaj da su ukućani uvek povezani bez obzira da li odrasli spremaju večeru dok deca rade domaći.

Drugi zahtev klijenata je bio da se obezbedi potrebna količina privatnosti u odnosu na ulicu, a uspostavi kontakt sa susednim vinogradom. Kao rezultat dobijena je kuća nepravilne forme, sa malo otvora ka uličnom frontu i prilično otvorena ka pejzažu vinograda.

Prostorna artikulacija kuće od 210 metara kvadratnih zasnovana je na različitim kontinuiranim rutama, sa centralnom osovinom koju čini zastakljena unutrašnja terasa. Ovakva organizacija je omogućila da se formira kuća sa kružnim kretanjem unutar nje i vizuelno povežu različiti delovi kuće.

Uspostavljanjem organizacije na ovaj način, postigao se osećaj da su ukućani uvek povezani bez obzira da li odrasli spremaju večeru dok deca rade domaći.

Izloženi materijali

Krovovi su napravljeni od betona, a tragovi od oplate kao i druge nepravilnosti ostavljeni su vidni.

„Želeli smo da damo kući osećaj ljudskosti radeći sa izloženim materijalima, kao što su opeka, beton i drvo. Izgradnja je sledila tradicionalne metode rada. Kada je konstrukcija podignuta, zidovi i plafoni su prekriveni drvenom izolacijom, kako bi se obezbedila prirodna i prozračna izolacija, bez toplotnog mosta.“, objasnio je arhitekta za ArchDaily.

Želeli smo da damo kući osećaj ljudskosti radeći sa izloženim materijalima, kao što su opeka, beton i drvo.

Centralna zastakljena terasa omogućila je različitim prostorijama u kući da funkcioniše kao velika porodična prostorija u kojoj se okupljaju svi ukućani.

Svaka prostorija kuće građena je samostalno, deo po deo, sa segmentnim kosim krovovima što je svakoj od njih pružilo drugačiju ekspresivnost, navode arhitekti.

Kuća je završena 2018. godine i od tada privlači pažnju javnosti i medija. Kako se vama dopada?

Tehnički detalji

Foto: Marcela Grassi

Kad ste već tu…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

5 komentara

  1. arhitekta

    meni je ovo fenomenalno 😍

  2. miki

    užas čoceče, dajte organsku arhitektururu da srbi bar vide i uče jer su tu španci nenadmašni u svetu top su ,a ne ovu tragediju od arhitekture kakvih u borcha city-ju ima na pretek!

  3. Student građevine

    I meni je ovo odlično, mada razumijem zašto se neće svima svidjeti. U čovjeku se može javiti negativna emocija kad ga ovako nešto podsjeti na nedovršenu kuću, kojih smo se nagledali na ovim prostorima. Zbog te emocije nije u stanju cijeniti ovakav projekat, i zato vrline ove fasade u njegovim očima postaju mane.

  4. KS

    Užas! Depresivno i tmurno

  5. Ankica

    Vidiš. Oni imaju sendvič-zid od opeke na fasadi. Zanimljiva ideja – naročito u detalju.

Ostavite odgovor na Ankica Odustani od odgovora

Obavezna polja *