Lokacija na kojoj je planiran budući kompleks; Foto: Google Earth
Urbanizam

2.000 novih stanova na Trandžamentu: Prvi ozbiljan korak širenja Novog Sada na sremsku obalu Dunava

Na površini od 10,2 hektara u Petrovaradinu planira se kompleks od 65 lamela za 5.000 budućih stanara, garaža od preko 70.000 kvadrata, kao i vrtić za oko tri stotine mališana. 

Nakon niza usvojenih urbanističkih planova za Novi Sad u proteklim mesecima, došao je na red i period izvesne realizacije istih. Aktuelni priloženi urbanistički projekat odnosi se na lokaciju u neposrednoj blizini Petrovaradinske tvrđave po imenu Trandžament, tačnije bivše pozajmište ciglane IGM „Sloga“, koja je aktuelnim Generalnim urbanističkim planom označena kao opštegradski centar.

Čini se da je ovo prvi ozbiljan korak ka širenju Novog Sada na sremsku obalu Dunava, lokaciju koja je već decenijama prepoznata kao buduće atraktivno mesto za život.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Svaka od 4 faze izgradnje trebalo bi da bude zasebna funkcionalna celina; Foto: Google Earth

Prostorni kapacitet za blizu 5.000 stanovnika

Prostor se proteže na površini od 11,2 hektara, a zapravo površina građevinske parcele iznosi 10,2 hektara. Ova objedinjena parcela omeđena je ulicom Dunavske divizije, Kameničkim putem i Trandžamentskom ulicom. Blizina Dunava, Petrovaradinske trvđave, pristup linijama gradskog prevoza, neposredni pristup novosadskim mostovima i pogled na grad (za one koji nisu u unutrašnjasti bloka), čine ovu lokaciju posebno atraktivnom.

Na ovom području kompanija „ILF“ d.o.o. planira izgradnju ambicioznog projekta kojeg potpisuje Biro za projektovanje i inženjering „Lasta projekt“. U 4 celine biće formirano 65 zgrada, odnosno lamela, uz varijaciju spratnosti u opsegu dve podrumske etaže sa prizemljem i tri sprata.

Lamele će međusobno biti povezane jednoetažnom ili dvoetažnom garažom. Planira se uglavnom stanovanje, osim poslovanja u prizemlju objekata uz Kamenički put. Spomenute celine će biti izvođene kroz 4 faze, neobavezujućeg redosleda realizacije, a svaka od njih trebalo bi da bude zasebna funkcionalna celina.

Situacioni prikaz urbanistčkog rešenja

U okviru faze 4 planira se i predškolska ustanova u dve lamele sa prizemljem, jednim spratom i potkrovljem i kapacitetom za oko 300 mališana.

Prva faza izgradnje uključuje formiranje 27 lamela sa čak 730 stanova i 5 lokala. Druga faza obuhvata 16 lamela sa 519 stanova, treća faza 17 lamela sa 564 stana i četvrta faza obuhvata još 5 novih lamela sa 165 stambenih jedinica. Ukupno, novoformirano naselje imaće 1.978 stanova i prostorni kapacitet za blizu 5.000 stanovnika.

U okviru faze 4 planira se i predškolska ustanova u dve lamele sa prizemljem, jednim spratom i potkrovljem i kapacitetom za oko 300 mališana. Oko ovog prostora biće zasađeno zaštitno zelenilo kao izolacija od saobraćaja i susednih sadržaja.

Zajednička površina stambeno-poslovnog kompleksa i predškolske ustanove iznosi 142.407 kvadrata i uz podzemnu garažu sa 70.856 kvadrata, ukupna površina kompleksa prelazi 213.000 kvadratnih metara.

Urbanistička postavka je takva da se i unutar blokova podižu zgrade, pa će pogled na Dunav ali i privatnost imati samo oni koji izaberu stanove okrenute ka severu, odnosno na obodima naselja.

Faznost izgradnje

Predviđeno 2.686 parking mesta

Glavni pristup podzemnim garažama biće iz ulice Dunavske divizije, dok se sporedni kolski i pešački pristupi planiraju iz ostalih ulica. Ukupno je predviđeno 2.686 parking mesta, od kojih je 2.050 u jednoetažnim ili dvoetažnim garažama, a preostalih 636 na površini parcele. Ovaj kapacitet je i više nego dovoljan ako imamo vidu da je minimalno propisano 1,3 parking mesto po stambenoj jedinici i jedno parking mesto na 70 kvadrata poslovnog prostora.

Kada je reč o zelenilu, ono će zauzimati 30% površine kompleksa, dok će uz interne saobraćajnice biti formirani drvoredi. Unutar blokova predviđeno je i postavljanje sportskih terena.

Rapidna ekspanzija grada

Radi lakšeg sagledavanja razmera ovog novosadskog kvarta, mogli bismo da ga uporedimo sa naseljem Jugovićevo na kojem je pre nekoliko godina izgrađen identičan broj stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a koje je u tom trenutku bilo najveće gradilište u Srbiji posle Beograda na vodi.

Izgradnja stambenih kompleksa na ovako velikim površinama u Novom Sadu do sada je bila prava retkost, međutim, prema već usvojenim planovima slobodno možemo da kažemo da ono neće biti tek samo jedan izuzetak. Nova epoha ekspanzije ovog grada ostaviće upečatljiv trag u njegovom oblikovanju, kroz sve intenzivniju urbanizaciju i inovativne infrastrukturne promene.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

6 komentara

 1. Aleksa

  Podrška, samo neka se gradi i radi! Volim kada vidim kako se Srbija razvija i napreduje iz dana u dan. Živela Srbija! 🇷🇸❤️

 2. Utopija

  Da se gradi i radi i da tenderi budi posteni i da pobedi najbolji sa najboljom ponudom i da se ne izvlace pare iz budzeta i da Srbija napreduje iz dana u dan. Zivela Srbija!

 3. Ana

  Hahaha, botovi i na Gradnji. Živeo beton!

  Je li ovo AI urbanizam sa zadatim parametrima što veće zauzetosti na datom prostoru? Kako se to navodno zelenilo u dodiru s tlom preklapa sa ulazima u podzemne garaže?

 4. Ceca

  I ovxe glupi botovib sa cuvenom sloganom picoustog. Sramota. Pvo su trebali tu da zidaju a ne da spajaju zgrade jednu pored druge na grbavici, da se ruse spomenici po Ns…
  neka, pametni ce otici odavde a evo vam sve pa radite i zaradite za sve neradnike kojo zive kao paraziti.

 5. Nuša

  Zakaj je vrtec planiran šele v četrti fazi?

 6. Bane

  Nek se gradi grad,pa će za koju godinu u Novom Sadu temperatura preko leta biti laganih 55 celzijusa…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *