Aktuelno

Ovako će izgledati novi centar za posetioce Muzeja Jugoslavije

Goste kojih je godišnje više od 120.000 sačekivaće suvenirnica, kafe, mesto za odmor u modernom objektu.

Kapija kroz koju su prošli milioni kako bi obišli Titovu večnu kuću, otišla je u – istoriju. Izgrađena u roku od 48 sati, bez dozvole, kao privremeni objekat, namenski za posetioce Kuće cveća, srušena je da ustupi mesto novom ulazu u kompleks Muzeja Jugoslavije po projektu Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i katedre za prostorno planiranje, otkrivaju Novosti.

Izgled budućeg ulaza

Novi objekat trebao bi da bude gotov 1. decembra 2018. kada je velikom izložbom planirano obeležavanje 100 godina od formiranja prve Jugoslavije.

Na njenom mestu biće sagrađen moderni objekat, neka vrsta malog centra za posetioce, na kome će oni koji obilaze Muzej 25. maj, Stari muzej, mesto na kome su sahranjeni Josip i Jovanka Broz, ili park sa skulpturama, koji okružuje ova zdanja, dobiti prve informacije o našem najposećenijem muzeju.

Projektom rekonstrukcije i dogradnje kapije, zamišljeno je da se ona ne povećava ni u visinu, ni u širinu, već samo u dužinu, a imaće nepunih 200 kvadratnih metara.

Radovi na instalacijama, kojima će ponovo dobiti klimatizaciju, u zgradi Muzeja 25. maj otpočeće 1. decembra. Trebalo bi da budu gotovi do istog datuma 2018, kada je velikom izložbom planirano obeležavanje 100 godina od formiranja prve Jugoslavije.

Potom će se raditi sanacija fasade, a ta druga faza, tokom koje će biti popravljen krov sa mermernim oblogama i prozori, radiće se 2019. godine.

Obnova Kuće cveća

Obnovu Kuće cveća planiramo do 2020. godine, za šta ćemo u sadadnji sa Društvom arhitekata Srbije ili Beograda, raspisati konkurs – kaže direktora Nada Knežević za Novosti. – Naša publika stalno traži da tu izložimo Titove lične predmete, ali ih mi ne iznosimo zbog velike vlage koja šteti eksponatima. Kuća je zidana kao letnjikovac, a na sadašnjem grobnom mestu nalazila se fontana, koja je izmeštena ispred. Postoji i divna terasa, korišćena pre Brozove smrti za prijeme… Projektom rekonstrukcije baviće se jedan multidisiplinarni tim, dok će same pripreme trajati duže od godinu dana.

Foto: Novosti

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Hgjggj

    Na osnovu cega rade obnovu, gde je konkurs, gde je projekat? Kako?

    1. Igor Conić

      Verovatno je konkurs bio pozivni.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *