Serijal fotografija iz vazduha Unequal Scenes; foto: Johhny Miller
Urbanizam

Pogled na klasne razlike iz neba

Gledajući sa visine od nekoliko stotina metara, uočavaju se neverovatne scene nejednakosti, kaže Johnny Miller – autor ovih fenomenalnih fotografija.

Iako su gotovo u svakom delu sveta klasne razlike u bliskom fizičkom kontaktu, taj kontrast često nije odmah uočljiv. Kako bi predstavio razliku među stanovništvom gradova širom sveta, fotograf Johnny Miller, zabeležio je “granične prelaze” klasnih razlika iz vazduha.

Socijalne i ekonomske razlike stanovništva širom sveta proizilaze uglavnom iz neravnoteže u ostvarenim prihodima, pristupa obrazovanju i često nisu tako uočljive u prostoru iako se svakako drastično osećaju. Sledeće fotografije pokazuju da se u pojedinim zemljama ta razlika u prostoru ipak veoma oseća.

Johanesburg, Južna Afrika; foto: © Johnny Miller / Unequal Scene

Neretko, kvartovi ekstremno imućnog stanovništva su na samo nekoliko metara udaljenosti od siromašnih stambenih naselja, piše ArchDaily.

Serija fotografija Johnny Millera, nazvana Unequal Scenes teži objektivnom predstavljanju najizraženijih klasnih prelaza širom sveta. On je seriju svojih fotografija započeo u Johanesburgu, u Južnoj Africi, da bi zatim nastavio sa prikazima života u Sjedinjenim Državama, Meksiku, Tanzaniji, Keniji i Indiji.

Mumbaj, Indija; foto: © Johnny Miller / Unequal Scene

Gledajući sa visine od nekoliko stotina metara, uočavaju se neverovatne scene nejednakosti.

Svako od ovih mesta ima različite forme oblikovanja, kao i urbane morfologije specifične za njihove kontekste. Međutim, uslovljavanje i ograničavanje društvenog i prostornog razvoja je njihova zajednička karakteristika.

“Ponekad je teško videti razlike u tome kako ljudi žive. Lepota mogućnosti letenja je u tome da se stvari mogu sagledati iz nove perspektive, odnosno da se svet sagleda kakav zapravo jeste. Gledajući sa visine od nekoliko stotina metara, uočavaju se neverovatne scene nejednakosti.”, rekao je Johnny Miller.

Johanesburg, Južna Afrika; foto: © Johnny Miller / Unequal Scene

Pogledajte još fotografija iz serijala Unequal Scenes na Millerovom sajtu.

Foto: Johnny Miller

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *