Arhitektura, Izdvojeno

Pogledajte film o tome kako će dronovi promeniti gradove

Jednog dana, u ne tako dalekoj budućnosti, dronovi će promeniti ne samo način na koji trgujemo, putujemo i nudimo usluge, nego i kompletnu strukturu gradova. 

Takav zaključak nameće se nakon gledanja filma „Elevation“ iza kojeg stoji jedna od naših omiljenih platformi za edukaciju o dizajnu i arhitekturi – Dezeen.

U saradnji sa renomiranim stručnjacima kakvi su Mark Dytham i Paul Priestman, Dezeen istražuje nove mogućnosti gradnje i kreiranja novih urbanističkih šema.

Dronovi će promeniti arhitekturu pa će ulaz u zgrade obično biti na krovu.

Kao što ste i mogli već da naslutite u SF filmovima poput „Petog elementa“, najveća razlika koju će masovna upotreba dronova sa sobom doneti jeste podizanje građevinskih struktura na veću visinu. Potreba za elevacijom pojaviće se kada se veći broj učesnika u saobraćaju bude krenuo da koristi dronove kao glavno prevozno sredstvo jer to sa sobom povlači i konstruisanje potpuno novih vazdušnih saobraćajnica unutar gradova. Samim tim, saobraćaj će se dići s ulice nekoliko metara u vis, a ulaz u zgrade obično će se nalaziti na krovu ili sa strane, gde će se obično vršiti dostava iz trgovina.

Upoznajte „Dragonfly“ – novi koncept dostave dronovima iza kojeg stoji kompanija PriestmanGoode

Dronovi su već danas standard

Naravno, upotreba novog prevoznog sredstva povlači sa sobom i izgradnju novih, specijalizovanih parkinga i stanica za napajanje. Razlog zašto svetski stručnjaci ovu ideju vide kao potpuno realističnom leži u sve nižoj ceni dronova koji su nekada predstavljali inovativni izum, a danas se mogu kupiti i u radnjama za igračke.

„Dronovi se već sada koriste za dostavu hrane i drugih artikala, tako da putovanja dronovima shvatam kao logičan naredni korak“, objasnio je Priestman, dok njegov kolega, cenjeni arhitekta Norman Foster dodaje da je samo pitanje vremena kada će vazdušni putevi početi da se grade.

Film „Elevation“ možete u celosti pogledati ovde:

Naslovna: Scena iz filma „In the Robot Skies “ Liama Younga 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *