Zavesa je podignuta. Foto: Gradnja.rs
Domaći projekti

U Novom Sadu otvorena prva Gradska koncertna dvorana

U okviru nove Muzičke i Baletske škole otvorena je Prva Gradska koncertna dvorana u istoriji grada, a njen umetnički direktor biće virtuoz violine Stefan Milenković.

Onlajn Dočekom 13. januara, čija je kruna bila koncerto slavnog violiniste Stefana Milenkovića i novosadskog orkestra Camerata Academica, uz veliko ime džeza Vasila Hadžimanova, otvorena je prva Gradska koncertna dvorana, koja se nalazi u okviru nove Muzičke i Baletske škole.

Objekat na 15.000 kvadratnih metara, novo je mesto za edukaciju budućih umetnika koje će nastaviti umetničku tradiciju Novog Sada i muzičke škole „Isidor Bajić” iz koje su u svet otišla brojna imena. Nakon gotovo 100 godina u novom stalnom mestu prebivališta, škola će u budućnosti dodatno podići kapacitete edukacije i umetnosti.

Gradska koncertna dvorana, koja se nalazi u okviru nove Muzičke i Baletske škole; Foto: Gradnja.rs

Gradska koncertna dvorana ima 480 mesta, a tu su i dve manje sale sa 250, odnosno 180 mesta.

Gradska koncertna dvorana sa 480 mesta i dve manje sale sa 250, odnosno 180 mesta, biće nova platforma za kreativno izražavanje mladih umetnika, kako je to naveo i sam Stefan Milenković, njen umetnički direktor i kustos za klasičnu muziku projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Velika koncertna dvorana u Muzičkoj i Baletskoj školi u Novom Sadu; Foto: Gradnja.rs

Veliki Liman

Prva Gradska koncertna dvorana u istoriji grada, prostori na teritoriji Velikog Limana – Biro, Skladište, Fabrika, Čeličana, mreža od osam kulturnih stanica, ali i novi izgled Novosadskog pozorišta predstavljeni su kroz prvi novosadski onlajn Doček 13. januara na platformi visitns.rs.

Prostor Velikog Limana trenutno je u procesu transformacije u centar savremenog stvaralaštva koji će očuvati njegovo industrijsko nasleđe, a prvi put je virtuelno otvorio vrata pojedinih revitalizovanih objekata upravo u okviru onlajn Dočeka. U okviru priprema za titulu Evropske prestonice kulture, ponovo je otkriveno ime Velikog Limana, gde je tokom 20. veka nastao novi, moderni Novi Sad. Nekadašnje fabrike koje su svedoci stogodišnje istorije, od monarhije pa do danas, započinju novu istoriju kao kulturni prostori.

Prostor Velikog Limana; Foto: Gradnja.rs

Prostor Velikog Limana u procesu je transformacije u centar savremenog stvaralaštva koji će očuvati njegovo industrijsko nasleđe.

Kultno mesto Novosađana za svirke, Fabrika, izgrađena pedesetih godina prošlog veka, predstavljena je u novom ruhu. Novu fasadu Fabrike krasi i prva umetnička instalacija kolektiva Karkatag , još od Kaleidoskopa kulture 2020. godine, kada je publici prvi put prostor Velikog Limana predstavljen kroz spoj industrijskog nasleđa i modernog stvaralaštva, nagoveštavajući budući kreativni duh tog dela grada.

Stara isto koliko i Fabrika, uskoro će potpuno biti i obnovljena Čeličana. Pored Fabrike i Čeličane, u Dočeku su predstavljeni Biro i Skladište, izgrađeni dvadesetih godina 20. veka, Kulturna stanica OPENS, ali i novoizgrađeni prostor na periferiji grada, Kulturna stanica Barka.

Kulturna stanica OPENS; Foto: Gradnja.rs

Edšeg i Svilara

Jedinstveni model kulture u Evropi, razvijen sa idejom da kultura dođe svuda i do svih, započet je pre više od dve godine otvaranjem prvih kulturnih stanica: Eđšega, zdanja izgrađenog 1890. godine i Svilare, nekadašnje fabrike za bojenje svile.

Kulturna stanica Eđšeg; Foto: Gradnja.rs

Razvoj Bukovca i Rumenke

Kulturna stanica Mlin, nekadašnja fabrika testenine u bivšem radničkom kraju, danas je pretvorena u mesto stvaralaštva dece i mladih. Kulturne stanice nadomak grada, Bukovac i Rumenka počele su da funkcionišu sredinom prošle godine, uključujući tako okolna mesta u kulturni život vojvođanske prestonice.

Novi enterijer i eksterijer ima i Novosadsko pozorište, koje je u okviru Kaleidoskopa kulture 2020. godine dobilo i mural Quam, rad novosadskog umetnika Jovana Ćurčića.

Pogledajte kako je izgledao Doček:

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *