FLOS-ova lampa Bellhop Bollard; Cena od 410 evra; Foto: Germano Borrelli
Rasveta

Osvetljenje dvorišta: Od solarnih lampi do LED zavesa koje podižu kvalitet boravka na otvorenom

Saznajte šta je trend u dekorativnoj outdoor rasveti, kakva je ponuda kod nas i koliko to sve može da vas košta.

Tokom letnjih dana na visokim temperaturama, neretko se odlučujemo da svoje slobodno vreme provodimo napolju. Pored uređenog enterijera doma, poželjno je da tako bude i sa eksterijerom. Pored biljaka, uređenih bašti i letnjikovca veliki značaj doprinosi osvetljenje. Ovo je naš izbor rasvete koju je moguće kupiti u Srbiji.

Uređenje i osvetljenje dvorišta je postalo veoma aktuelno nakon izbijanja pandemije kada su svi počeli više da cene boravak na otvorenom prostoru. Stoga razmislite da za početak angažujete pejzažnog arhitektu koji će vam uštedeti vreme i novac a pritom napraviti najbolje moguće rešenje za vaše dvorište. U međuvremenu, upoznajte se na koji način možete osvetliti svoje dvorište.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Punjiva podna lampa

Punjive lampe su zgodne jer vam nije potrebna utičnica, a ovaj model je lako prenosiv. Baterija može da izdrži oko 8, dok punjenje traje oko 5 sati. Može da se okači na nosač ili da samostalno stoji na podu.

Belgijski proizvođač Wever Ducre je za ovaj model Costa osvojili nagradu za dizajn 2019. godine.

Cena glave lampe je oko 240 evra dok se za nosač treba izdvojiti dodatnih 400 evra.

punjiva spoljna podna svetiljka brenda Wever Ducre , model Costa. Foto: Wever Ducre

Moderna visilica za spoljnu upotrebu

Brend Ideal Lux u ponudi ima jednostavnu kružnu visilicu prečnika od 30, 40 i 50 centimetara izvedenu u kombinaciji opala i plastike. Maksimalna visina visilice je 143 cm.

Cena visilice je oko 200 evra.

Visilica prečnika 50 cm, brenda Ideal lux, model Sole. Foto: Ideal lux

Solarne lampe i lampe za baštu

Solarne lampe za baštu sjajan su, ekološki prihvatljiv, način za oplemenjivanje vašeg dvorišta ili terase indiskretnim osvetljenjem. Svetlost čini vaše dvorište i vrt sigurnijim, nema potrebe za postavljanjem kablova i ne morate potrošiti previše vremena niti novca na majstore i ugradnju. I najbolje od svega: ova svetla neće povećati račun za struju, a trajaće godinama.

Naravno postavlja se pitanje koliko dugo sijaju solarne lampe. Sve zavisi od kvaliteta proizvoda ili, preciznije, od kvaliteta integrisane baterije i sijalice. Kako ove lampe svoju energiju napajaju isključivo iz sunca, od značaja je i količina sunčeve energije koju je lampa u stanju da prihvati tokom dana.

Čim padne mrak, ugrađeni svetlosni senzor uzrokuje da lampe zasvetle. Uz svetlosni senzor, većina solarnih lampi ima i prekidač za uključivanje-isključivanje.

Enoki Table Lamp na solarno napajanje; Cena 85 evra

Cena solarnih lampi se kreće od 200 dinara pa sve do 12.000 dinara, dok dizajnerska rasveta može koštati i dosta više.

Upozorenje: Tokom zime, sunčeva svetlost nema intenzitet kao tokom leta, te je najbolje da se lampe sklone kako bi se zaštitile od mraza i očuvale za narednu letnju sezonu.

Pitanje koje sve zanima: Koja je cena? Cena solarnih lampi se kreće od 200 dinara pa sve do 12.000 dinara, dok dizajnerska rasveta može koštati i dosta više.

Svetleće kugle za travnjak

Dvorišta dobiju posebno magiju kada se osvetle kugle. Elegantan, savremen i minimalistički dizajn i meka svetlost čine kugle idealnim za bašte, terase, kao i za privatne i poslovne prostore, ugostiteljske objekte. Podne svetiljke Globo izrađuju se od polietilena, tehnologijom rotacionog kalupa. Svetiljka je dostupna osim kao podna i kao zidna, viseća, i plutajuća rasveta za bazene.

Cena Globo kugle prečnika od 30cm do čak 200cm prečnika je od 25.000 do 300.000 dinara.

Globo spoljne kružne punjive svetiljke, Foto: Globo

Svetleće kocke

Ove svetleće kocke Luna brenda Ideal lux, namenjene su za spoljnu dekoraciju ali su i odličan izvor svetla. Potreban im je izvod struje. Sijalica je zamenska. Za one koji vole boje mogu delovati još interesantnije ako se unutar nje stavi sijalica u boji ili ona koja menja boju. Cena zavisi od dimenzije, a postoje u dimenzijama 20×20, 30×30, 40×40 i 50×50 cm.

Najpovoljnija je 140, a najveća, a ujedno i najskuplja, košta 380 evra.

Svetleće podne lampe u obliku kocki Luna, Ideal lux . Foto: Ideal lux

Romantična LED zavesa

LED zavesa je pogodna za dekoraciju fasade, stabala i nadstrešnica. Ovaj model brenda Blachere illumanition proizvodi se u Francuskoj.

Dostupne boje su toplo i hladno bela. Širina zavese je fiksna i iznosi 2 metra a mogu se birati dužine od 1,5 do čak 10 metara. Širina zavese se može nastavljati spojnicama.

Pravi se sa belim i crnim kablom. Zavese sa crnim kablom su nešto skuplje i intenzivnije ali se savršeno uklapaju u moderne enterijere. Zastupnik za Srbiju je Ilumina.

Cena zavesa je od 120 evra u dimenziji 1,5 x 2 metra, cena modela 3 x 2 metra je 190 evra a najveći model 10 x 2 metra iznosi 520 evra.

Zavesa od led sijalica brenda Blachere illumanition

Stotine LED sijalica

Nema ništa lepše nego kada dvorište dekorišete sa brojnim sijalicama. Naravno, preporuka je da to budu LED sijalice. Brend Blachere illumanition iz Francuske koje zastupa firma Ilumina prodaje LED sijalice dužine 20 metara sa toplom belom bojom svetla. Niz se može nastavljati do 100 metara na jedan izvod struje.

Cena po komadu koji čini traka od 2o metara iznosi 120 evra.

Romantična atmosfera u dvorištu sa sijalicama na kablu dužine 20 metara. Foto: Blachere illumanition

Osvetlite put

Kružne podne svetiljke sa indirektnim svetlom koji osvetljava put pronašli smo kod grčkog proizvođača Zambelis. Lampa E132 prečnika je 12 cm i visine 45 cm a izvedena je od aluminijuma grafit boje.

Cena ove lampe u Srbiji iznosi oko 250 evra.

Spoljna podna svetiljka sa indirektnim osvetljenjem staze. Foto: Zambelis

Spoljna podna lampa koja izgleda kao da je za enterijer

Podna lampa bele boje, koja izgleda kao da je za enterijer, možete svaki spoljni prostor osvetliti kao dnevnu sobu. Model lampe Itaca, proizvođača Ideal Lux je visine 170 cm i prečnika 39cm. Izvedena je od metala u kombinaciji sa abažurom od plastike.

Cena u Srbiji je oko 335 evra.

Podna lampa za spoljnu upotrebu. Foto:Ideal Lux

Retro zidna lampa

Proizvođač Viokef u ponudi ima zidnu lampu retro izgleda koja je trenutno vrlo aktuelna. Model 4137200 Campana je visine 30cm i dubine 28 cm a njena cena je oko 60 evra. Sličan model je ponudio i proizvođač Zambelis sa prečnikom 30 cm i visinom 30 cm. Idealna je za lampu pored ulaznih vrata ili za trem kuće.

Cena ovog modela je oko 100 evra.

 

 

Zidne lampe: Viokef 4137200 Campana i Zambelis E 105

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *