Nameštaj i oprema

Malom izmenom rukohvata do lakšeg penjanja stepenicama za najstarije

Zahvaljujući jednostavnom redizajnu stepenišnog rukohvata moguće je obezbediti starijim stanarima da sednu i naprave pauzu tokom penjanja.

Najbolja rešenja su ona koja su najjednostavnija! Upravo je do deviza kojom su se vodili dizajneri iz kompanije SJDC na njihovom projektu nazvanom Rest for a while (Odmorite se malo).

Naime, sasvim jednostavno prilagođavanje uobičajenog i ukalupljenog rešenja stepenišnog rukohvata dovelo je do značajne promene. Ovaj dizajn podrazumeva preoblikovanje rukohvata kako bi se kreirao sedalni deo na svakom spratu i podestu, a da se pritom ne umanjuje preostali korisni prostor stepeništa.

Preoblikovanjem rukohvata nastaje sedalni deo na svakom spratu i podestu, a pritom se ne umanjuje korisni prostor stepeništa.

Projekat je osmišljen od strane kompanije Shenzhen Jinwei Design Company (SJDC), sa primarnom idejom da se stepeništa učine pristupačnija starijim osobama, kao i osobama sa invaliditetom.

Ovaj pametan dizajn može biti realizovan uz minimalna ulaganja, a da se pritom ne remeti niti stepenište niti funkcija rukohvata.

Nagrada za dizajn

„Redizajniranjem postojećih ograda stepeništa, trebalo bi dodati samo malo materijala kako biste umornim ljudima omogućili da sednu i odmore se. Takođe ovo bi moglo da pomogne u podsticanju ljudi da koriste stepenište umesto liftova i tako budu aktivniji.“, rekli su za Designboom iz dizajneri iz kompanije SJDC koji su s ovim projektom osvojili prvu nagradu na iF Design takmičenju za 2020. godinu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *