„Čisti“ papiri dižu cene nekretnina. Saznajte koliko košta ozakonjenje i koliko će vam legalna nekretnina više vredeti.

Zakon o ozakonjenju objekata usvojen je nedavno u Skupštini Srbije, u cilju da natera vlasniike nelegalizovanih nekretnina da ih konačno uvedu u legalne tokove. U tom cilju, omogućeno je da to učine i po znatno nižoj ceni nego što je to ranije bio slučaj. Ako ni to ne uspe, iz resornog ministarstva poručuju da će nelegalni objekti biti srušeni.

U Srbiji ima nešto manje od 1,5 miliona nelegalizovanih objekata, od čega oko 771.000 vlasnika je već podnelo zahtev za legalizaciju, a oko 700.000 nije nikada podnosilo takav zahtev, pišu Halo Oglasi.

Izveštaj o zatečenom stanju

Sada su pravila promenjena, pa je, umesto naknade za izdavanje građevinske i upotrebne dozvole, potrebno da dobijete rešenje. Umesto projektne dokumentacije, nadležni sada traže jedan tehničko geodetski dokument, odnosno izveštaj o zatečenom stanju. A ako je objekat ispunio minimalne tehničke uslove, moći će da se „ozakoni“.

Prvi korak ka ozakonjenju objekta, o kojem god objektu da je reč, kući, stanu ili poslovnom prostoru, jeste da vlasnik dostavi dokaz o pravu nad građevinskim zemljištem ili objektom. Tu ima više opcija. Recimo, može da bude pravosnažna sudska presuda, ugovor o kupovini zemljišta ili objekta, ugovor o suinvestiranju izgradnje, pravosnažno rešenje o nasleđivanju.

Oni koji nemaju dokaz da su vladnici objekta potrebno je da podnesu dokaz da su savesni vlasnici tog objekta.

I u ovom slučaju postoje izuzeci, pa tako i oni koji nemaju dokaz da su vlasnici mogu da ozakone objekat. Oni, umesto toga prilažu dokaz da su savesni korisnici tog prostora. U tom cilju mogu da posluže plaćeni računi za struju, komunalije, plaćen porez i slično. Priznaće se kao validan dokaz i ako prilože obavezujuću izjavu da žive u tim objektima.

Ako spadate u grupu onih 700.000 građana koji nikada nisu ni podneli zahtev za legalizaciju, a imali su nelegalizovane objekte, onda ste u obavezi da, uz taksu i dokaz o vlasništvu, podnesete i izveštaj o zatečenom stanju.

Pored osnovnih podataka o objektu, onih standardnih – ime vlasnika, adresa objekta, broj katastarske parcele, ime i licenca odgovornog projektanta, u izveštaju treba da je naveden i tehnički opis objekta, instalacija za struju, vodu, telefon… Takođe, navedeni su i podaci o korišćenom građevinskom materijalu i stepenu završenosti, kao i grafički prikaz osnove svih spratova i krova i fotografije fasada.

Cena izveštaja o zatečenom stanju košta u Beogradu od 1 do 2 evra po kvadratu.

Cena izveštaja o zatečenom stanju zavisiće od veličine nekretnine i od cene usluge koju propisuje projektni biro. U Beogradu se cene kreću od 1-2 evra po kvadratu.

Vlasnik objekta koji podnosi dokumentaciju za ozakonjenje tim novcem plaća izlazak na teren za čitav tim – arhitektu, geometra, elektroinženjera… Svi oni moraju da stave svoj potpis, kako bi vlasnik dokazao da je objekat na prvom mestu bezbedan i funkcionalan. Postupak traje od pet do deset dana, nakon čega se dobija kompletan izveštaj potreban za ozakonjenje.

Taksa za ozakonjenje

Ukoliko niste legalizovali objekat za stanovanje, možete da računate da ćete sada za to platiti između 5.000 i 50.000 dinara, zavisno od kvadrature. Za površinu do 100 kvadrata cena je najniža, dakle 5.000 dinara, za onu do 200 kvadrata oko 15.000 dinara. Za prostor do 300 kvadrata taksa iznosi 20.000 dinara, a za veći 50.000.

Ako ste već u proceduri, odnosno ako ste ranije podneli zahtev za legalizaciju, taksa je jedino što sada plaćate, a ako niste podneli zahtev, potrebno je da platite još i izveštaj o zatečenom stanju i dokaz o pravu svojine.

Ukoliko ste vlasnik poslovnog prostora koji nije u legalnim tokovima, onda će vas ozakonjenje više koštati.

Ukoliko ste vlasnik poslovnog prostora koji nije u legalnim tokovima, onda će vas ozakonjenje više koštati. Primera radi, za taksu za ozakonjenje za lokal do 500 kvadrata morali bi da izdvojite 250.000 dinara, a do 1.000 kvadrata i pola miliona dinara. Za taksu za lokal do 1.500 kvadrata potrebno je izdvojiti milion dinara, a za lokal čija je kvadratura još veća tri miliona dinara.

I u slučaju poslovnog prostora, ako ste već podneli zahtev za legalizaciju plaćate samo tu taksu, a ako niste plaćate još i izveštaj o zatečenom stanju.

Cene nelegalizovanih nekretnina – pre i posle

A kako će poslednji Zakon o legalizaciji uticati na cene ovakvih nekretnina? Trenutno stanje je takvo da u ponudi ima puno stanova, najčešće u novogradnji, koji se mogu naći po veoma povoljnoj ceni. Neki od njih, a koji se nalaze u Beogradu se prodaju po ceni od 500 evra za kvadrat, što je čak manje i od prosečne cene stanova u velikom broju mesta u Srbiji.

Nelegalni stanovi u novogradnji u Beogradu prodaju se po ceni od 500 evra za kvadrat.

Zajedničko za većinu ovakvih nekretnina je su da još nisu legalizovane i da su „papiri predati za legalizaciju“.

Ono što je glavno pitanje je da li će cene ovih nekretnina, ukoliko se ozakone, porasti i koliko. Procena portala „Halo oglasi nekretnina“ je da sigurno hoće i da, zbog toga, kupovina takvog jednog stana može biti dobra investicija, jer će po dobijanju papira, isti taj stan moći skuplje da bude prodat.