Aktuelno

Turska otvorila treći most preko Bosfora

Za samo tri godine sagrađen je most preko Bosforskog moreuza u Istanbulu ukupne dužine od 2.164 metara.

Putni i železnički most nazvan Javuz Sultan Selim jedan je od najvećih visećih mostova na svetu i treba da smanji saobraćajnu gužvu u Istanbulu i rastereti dva mosta koja povezuju evropsku i azijsku stranu ovog 18-milionskog grada. Novi most na Bosforu hibridne strukturu, istovremeno je i viseći most i most sa kosim zategama. Takvu konstrukciju ima Bruklinski most u Njujorku, izgrađen u 19. veku, piše Beta.

Most preko Bosfora u izgradnji
Most preko Bosfora u izgradnji

Most povezuje evropski i azijski deo Bosfora i ima dva stuba udaljena 1.408 metara. Ima četiri trake za drumski saobraćaj i dve pruge, sve u istom nivou.

 

Zbog geografskih karakteristika moreuza izgradnja mosta bila je izazov i tehničkom pogledu pošto su neke zatege pričvrsćene direktno za tlo.

Ovaj most se priključuje spisku spektakularnih građevniskih radova u Istanbulu. Treći veliki aerodrom u Istanbulu treba da bude otvoren početkom 2018, a tunel Evroazija, ispod Bosfora krajem decembra.

Izgradnja trećeg mosta preko Bosforskog moreuza koštala je gotovo 900 miliona dolara, dok se prelazak preko njega naplaćuje tri dolara.

Pogledajte i kako izgleda most preko Dunava dugačak skoro dva kilometra.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *