Objekat Vinarije Jeremić; Foto: Martin Candir
Domaći projekti, Izdvojeno

Vinarija u Smederevu upakovana u istarski kamen i oregonski bor

Pogledajte kako je oblikovana vinarija Jeremić tako da arhitektura objekta može poslužiti i u marketinške svrhe.

Nekada kućno spravljanje vina za potrebe srodnika i prijatelja, porodica Jeremić iz Smedereva zamenila je pre više od deceniju modernom vinarijom, koja tradicionalne metode primenjuje u najsavremenijoj opremi i prati uz nova stručna saznanja.

Smeštena u izletištu Jugovo, udaljenom 5 kilometara od centra Smederava, na desnoj obali Dunava, Vinarija Jeremić zauzima podrum i prostor u prizemlju, svaki od po 650 kvadrata, a projektovao ju je 2011. godine beogradski arhitekta Petar Budnar.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Vinarija se nalazi u izletištu Jugovo kod Smedereva; Foto: Martin Candir

Vinarija je trebala da ima svoj originalni arhitektonski izraz, koji bi kasnije bio iskorišćen u marketinške svrhe.

Zahtev klijenta je bio da se isprojektuje savremena vinarija koja bi pre svega omogućavala kvalitetan tehnološki proces pravljenja i čuvanja vina.

Pored ovog zahteva trebalo je obuhvatiti, isprojektovati i ostale prostore koji bi svojom funkcijom i sadržajem obogatili korišćenje vinarije.

“Pored funkcionalnih zahteva vinarija je trebala da ima svoj originalni arhitektonski izraz, koji bi kasnije bio iskorišćen u marketinške svrhe” – objašnjava Budnar za Gradnju.

Naglašava da se dugotrajnim zajedničkim angažovanjem na relaciji klijent – projektant, uz mnoštvo idejnih skica u raznim fazama projektovanja, došlo do odgovora na projektni zadatak.

Ulazni hol sa vinotekom u prizemlju; Foto: Martin Candir

Fasade oblikovane u nesimetričnom ritmu

Kao rezultat dobijen je objekat savremenog i originalnog arhitektonskog izraza izgrađen uz primenu klasičnih građevinskih materijala.

Prizemni objekat je razuđene osnove, koja se pokriva igrom jednovodnih krovova povezanih ravnim (mali nagib) krovovima sa atikom.

Fasade su pak oblikovane u nepravilnom (nesimetričnom) ritmu i u svemu pronalaze ravnotežu kroz primenu odgovarajućih materijala – kamen, drvo i staklo.

Prizemlje objekta je izdignuto 125 cm u odnosu na postojeću kotu terena, da bi se postigla dominacija i kvalitetnija sagledljivost objekta u postojećem okruženju i ambijentu.

Od rendera do izvedenog stanja

Plafonske ploče ujedno i krovne ploče

Finalne obrade podrumskih prostora – podovi su u granitnoj keramici preko odgovarajućih slojeva, zidovi su malterisani i bojeni, delovi zidova imaju enterijersku oblogu od zidanog prirodnog kamena.

Prizemni deo vinarije je izveden u skeletnom sistemu armiranobetonskih stubova i greda. Podna ploča je armiranobetonska ploča preko armiranobetonskih zidova poruma.

Zidovi su od glinenih blokova, dok su plafonske ploče ujedno i krovne ploče, izvedene kao LMT.

Na određenim pozicijama zidova je izvedena enterijerska obloga od zidanog prirodnog kamena, istarskog Valežina.

Unutrašnja obrada prostora u prizemlju –  podovi su izvedeni u pločama od prirodnog istarskog kamena Kanfanar, preko odgovarajućih slojeva podnog grejanja.

Zidovi su malterisani i bojeni, na određenim pozicijama zidova je izvedena enterijerska obloga od zidanog prirodnog kamena, istarskog Valežina.

Restoranski deo objekta; Foto: Martin Candir

Fasada od borovine

Delovi fasade su izvedeni od prirodnog kamena – istarski Valežin, kamen za zidanje, nepravilnih dimenzija (š 8–12cm, h 6–12c m i slobodne dužine).

Zidanje je izvedeno u suvom slogu. Delovi fasade su izvedeni sa finalnom oblogom od prirodnog drveta koje je isporučio JAF.

Drvena obloga su daske od borovine (Oregon pine) širine 9 cm debljine 2 cm i slobodne dužine, fiksirane za drvenu potkonstrukciju prohromskim iglama i zaštićene odgovarajućim premazima.

Delovi fasade (manje površine) su izvedeni kao demit fasada sa finalnom obradom u fasadnom dekorativnom malteru u boji.

Delovi fasade su izvedeni od prirodnog kamena – istarskog Valežina; Foto: Petar Budnar

Organizacija u službi vina

Podrumski deo objekta čine prostora za smeštaj tankova za preradu (pravljenje) vina, laboratorija, prostor za čuvanje vina (barik podrum), arhiv vina, prostor za prezentaciju i degustaciju.

U podrumi se nalaze i magacinski prostori (punjenje , pakovanje i odlaganje gotovog proizvoda) i prostori za horizontalnu i vertikalnu komunikaciju sa dva stepeništa i ulazno-izlazno kolskom rampom.

Višenamenska sala sa klavirom i kaminom; Foto: Petar Budnar

Višenamenska degustaciona sala sa kaminom i klavirom može da primi do 80 osoba u zavisnosti od vrste programa.

Na prizemlju su smešteni ulazni hol sa vinotekom (prijem i prodaja), kao i višenamenska degustaciona sala sa kaminom i klavirom koja može da primi do 80 osoba u zavisnosti od vrste programa.

Tu su i kuhinja za serviranje uz degustacionu salu, sanitarni blok, kancelarija sa prostorom za sastanke, apartmanski deo smešten u dva bloka 2+3. Svaki apartman je sa kupatilom.

Podovi u podrumu izvedeni su u granitnoj keramici;  Foto: Martin Candir

Atraktivni arhiv vina

Stepenište sa staklenom žardinjerom omogućava atraktivnu vezu sa podrumom, a navedeni sadržaji u prizemlju su povezani horizontalnim komunikacijama koje omogućavaju kvalitetno korišćenje prostora.

Parter objekta rešen je prilaznim saobraćajnicama i parkingom pod nastrešnicom pokrivenom vinovom lozom.

Najdominantniji prostor u vinariji po oceni klijenta su vinske police, odnosno arhiv vina u podrumu objekta, sa čime se slaže i naš sagovornik.

Grafički prilozi

Osnova
Osnova
Presek 1
Presek 1
Presek 2 i 3
Presek 2 i 3
Faktografija
naziv objekta:

Vinarija Jeremić

lokacija:

Jugovo, Smederevo

klijent:

Slavoljub Jeremić

autor:

Petar Budnar, dia

godina projektovanja:

2011.

godina izgradnje:

2011–2022.

površina:

podrum 650 m² , prizemlje 650 m²

spratnost:

Po + Pr

fotografija:

Martin Candir i Petar Budnar

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. bg

    Sterilno izgleda, ne bih je upamtio ni po čemu.

  2. Zoran B

    Original, skoro pa bukvalno, ma daaa.., cim sam video objekat pomislio sam na neki spomen dom, bitka na Batini i sl..socijalizam, Potpuno isti fazon. cak i restoranski deo kao da je iz tog vremena.. Neverovatnan osecaj , secanja na te neke dane.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *