Fenjer u magli; Rendering: MIR
Arhitektura

Voda, drvo i svetlo su tri elementa novog remek-dela Snohette

Centar za vodene sportove u Danskoj zvani Lanternen biće napravljen od drveta, a noću će sijati poput fenjera čime će postati novi urbani reper na obali grada Esbjerga.

Renorirani arhitektonski biro Snohetta udružio je snage s lokalnim biroom WERK Arkitekter kako bi uradili projekat budućeg sportskog centra u Danskoj. Predstavljeni projekat je pobedničko rešenje na konkursu koje je žiri izdvojio kao primer koji ima nameru da „podrži zajednicu“ i koji „kombinuje inovativnu arhitekturu sa visokom funkcionalnošću prostora“.

Kružni objekat Lanternen osmišljen je kroz formu koji evociraju geometriju i lokalnu zanatsku proizvodnju čamaca. Ovakvom arhitekturom objekat  će se izdvojiti u odnosu na ostale zgrade u luci, ali će ih vizuelno podržati.

Objekat će noću sijati poput fenjera čime će postati novi urbani reper na obali grada Esbjerga.

Planirano je da objekat bude otvoren 2021. godine, a koristiće ga više klubova za različite sportove na vodi, a tu će se nalaziti i prostorije za raznovrsne treninge, velika radionica, kao i društveni prostori i prostori za skladištenje brodića.

„Dizajn koji smo razvili u saradnji sa danskom arhitektonskom firmom WERK Arkitekter odaje počast pomorskoj tradiciji.“ – navode arhitekte iz biroa Snøhetta.

Objekat je projektovan tako da se u njega može ulaziti iz više zona, a arhitekte se nadaju da će poboljšati vezu sa morem i postati središte zajednice koju čine ljubitelji vodenih sportova.

Sija poput fenjera

Osećaj otvorenosti i dobre veze sa okruženjem biće pojačan zahvaljujući velikim prozorima, koji će takođe omogućiti da objekat noću deluje poput fenjera, kako zapravo i glasi njegov naziv na danskom jeziku.

Centralna zona okupljanja biće zaobljena terasa na prvom spratu do koje vodi masivno stepenište, dok će druga ključna zona biti sala u prizemlju u kojoj će biti smešteni praktičniji sadržaji poput radionice i prostorije za skladištenje čamaca.

Simbioza

Takođe, postojaće i direktna veza sa vodom, kako bi posetioci mogli da jednostavno unesu manje čamce i kanue.

„Naša ideja je da stvorimo zgradu u kojoj racionalno i poetično postoje u simbiozi. Simbioza između prostornih iskustava i praktičnosti, kao i simbioza između finog i sirovog, društvenog i sportskog.“, istakao je za Dezeen kreativni direktor WERK Arkitekter, Thomas Kock.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *