PlanRadar radi i na Andoridu i na iOS-u
Softver

PlanRadar: Softver koji povećava produktivnost na gradilištu i štedi na budžetu

Tehnološki startup iz Austrije osmislio je PlanRadar, softver koji menadžerima pomaže da projektima lako upravljaju sa svog mobilnog telefona. Kako ovaj softver funkcioniše imali smo prilike da se uverimo na jednom od najvećih gradilišta u Evropi.

Neefikasnost u projektovanju i izvođenju dovodi do ogromnih novčanih gubitaka. Prekoračenje budžeta, probijanje rokova, nepotpuna dokumentacija, loš kvalitet izvedenih radova, poteškoće u održavanju i sudski sporovi posledice su neefektivnog upravljanja projektima.

Brojevi govore više nego reči. U Srbiji, čak 72% projekata prekorači budžet, dok 70% projekata ne ispoštuje ugovoreni rok. Gubitak informacija u komunikaciji zapravo je novac koji korisnici i investitori nepotrebno plaćaju.

Najodgovorniji za probijanje rokova i budžeta, naravno, su menadžeri. Konkurentnost tržišta zahteva da se uradi više, po nižoj ceni, kvalitetnije, za kraće vreme, sa manjim brojem ljudi. Upravo rokovima i stresom preopterećenim menadžerima PlanRadar pruža mogućnost da zadacima i komunikacijom upravljaju sa svog mobilnog telefona, efektivno, u bilo kom trenutku, sa bilo kog mesta.

Lakša koordinacija i uočavanje grešaka na gradilištu uz PlanRadar

Transformacija radnih procedura

PlanRadar je aplikacija za unapređenje komunikacije na gradilištu. Aplikaciju je pokrenuo i osmislio Domagoj Dolinšek, za vreme rada na izgradnji jednog velikog trgovinskog lanca. „Svaku belešku sam morao direktno da upisujem na osnovama, pa onda da fotografišem nedostatke i sve te informacije zatim unosim u dokument, pa šaljem na mejl kompaniji koja je odgovorna za izvođenje tog određenog dela posla. Zamislite koliko je to posla na jednom velikom objektu – koliko se to ponavlja? Pomislio sam da bi digitalizacija bila rešenje.“ – kaže Domagoj za naš portal. Domagoj je želeo da svoje kolege oslobodi nepotrebnih zadataka, te da im pomogne da posao obavljaju sa manje stresa.

Analize pokazuju da vam PlanRadar nedeljno može uštedeti 7 radnih sati po radniku koji ga koristi.

U želji da prevaziđe neefikasnost u komunikaciji, sa timom stručnjaka, Domagoj je osmislio aplikaciju koja u realnom vremenu prikazuje sve šta se na gradilištu dešava, šta je neopdono uraditi, a šta doraditi. „Analize pokazuju da vam PlanRadar nedeljno može uštedeti 7 radnih sati po radniku koji ga koristi, te je jasno zašto je potražnja za ovom aplikacijom tako velika“ – ističe Ibrahim Imam iz PlanRadara.

Kroz komunikaciju velikog broja učesnika u realnom vremenu, automatske izveštaje i statistiku, lako rukovanje dokumentacijom i kroz objedinjenu bazu podataka, PlanRadar može povećati radnu produktivnost na gradilištu čak i do 20% i ostvariti uštede u budžetu od čak 70%.

Primena PlanRadar aplikacije moguća je u različitim okolnostima, za širok raspon različitih projekata – od hotela, preko stambenih i poslovnih kompleksa, do velikih infrastrukturnih projekata. Prvo i pre svega, PlanRadar može biti primenjen u bilo kojoj fazi životnog ciklusa objekta – prilikom izrade tendera ili projektne dokumentacije, izvođenja radova ili nadzora, dubinskih analiza, izrade predmera i predračuna, tehničkog prijema ili održavanja objekta.

Kako to stvarno radi

Kako PlanRadar funkcioniše mogli smo se uveriti na gradilištu projekta TRIIIPLE, trenutno jednom od najvećih graditeljskih poduhvata u Austriji. Izrađen po projektu biroa Henke Schrejeck Architekten, TRIIIPLE je impresivan kompleks višeporodičnog stanovanja u Beču sa 500 luksuznih stanova, 670 studio-apartmana za izdavanje i zavidnim high-end poslovnim prostorom. Visina zgrada iznosi 33 spratova, a investiciona vrednost projekta dostiže čak 300.000.000 evra. Za vreme radnog vremena, na gradilištu boravi preko 250 radnika i inžinjera. Celokupna koordinacija rada obavlja se putem PlanRadar aplikacije i sve funkcionište besprekorno.

Radovi na zgradi TRIIIPLE planiraju se sa PlanRadarom; Foto: Henke Schrejeck Architekten

Bez PlanRadara, sam znao barem jedan dan u nedelji potrošiti na papirologiju. Sada se svi neophodni dokumenti generišu u automatizovanom PDF izveštaju.

Hanes Zadrobilek, jedan od vodećih inžinjera, ističe da je primena PlanRadara u značajnoj, meri olakšala rukovođenje ovako složenog i zahtevnog gradilišta. „Ima puno koordinacije i mogućnosti za nesporazum ili grešku. Pomoću ovakvog alata to se sve brzo uoči i još brže reši. Bez PlanRadara, sam znao barem jedan dan u nedelji potrošiti na papirologiju. Sada se svi neophodni dokumenti generišu u automatizovanom PDF izveštaju“ kaže Zadrobilek. U toku izgradnje ovog mega-projekta, PlanRadar se koristi za uočavanje, beleženje i otklanjanje nedostataka na gradilištu. Ušteda novca i vremena najveća je prednost primene PlanRadar aplikacije – ističu njeni zadovoljni korisnici iz kompanija Strabak i Porr.

Pogodnosti primena PlanRadara na gradilištu ilustrovao nam je i Bojan Petković, regionalni menadžer za Jugoistočnu Evropu, koji nam se predstavio i na konferenciji BuildUp 2019. „Informacije primenjujete direktno na nacrt, pomoću tiketa (kartica) kojima možete prikupiti neograničenu količinu informacija. Bilo da su to pisani dokumenti, audio zapis, fotografije, čet, ili tome slično. Pošto radi i offline, na gradilištu softver možete koristiti aktivno, prikupljate podatke na svom mobilnom uređaju, što znatno olakšava posao i rasterećuje inžinjere, arhitekte i menadžere“ – napominje Bojan. Upravljanje velikom količinom podataka, na pregledan i korisnički jednostavan način, u realnom vremenu ključna je prednost primene PlanRadar aplikacije na gradilištu.

Bojan Petković i Domagoj Dolinšek iz PlanRadara

Probajte besplatno

Koliko se novca može uštedeti primenom PlanRadar aplikacije na gradilištima u Srbiji – pitanje je za razmišljanje. Bum građevinske industrije u Srbiji skrenuo je pažnju kolega iz Austrije.“Želja nam je da se u narednom periodu predstavimo i klijentima iz Srbije i drugih zemalja regiona, pre svega, kako bismo omogućili i ovdašnjim projekt-menadžerima da, uz pomoć naše aplikacije, olakšanju i povećaju efektivnost sopstvenog poslovanja“ ističe Bojan Petković.

Dostupne su tri različite licence (basic, pro i enterprise), a softver podržava i Android i iOS operativne siteme. Na raspolaganju je i besplatna test-aplikacija (u trajanju od 30 dana), kao i korisnička podrška u bilo koje doba dana. Od početka 2020. godine, PlanRadar podržaće će i BIM integrisane modele, kroz rad sa IFC fajlovima.

Vreme je novac. U građevinarstvu, probijanje rokova i budžeta stvara ogromne novčane gubitke. Dakle, korišćenje jednog od ovakvih softverskih rešenja trebalo bi što pre uzeti u razmatranje.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *