Arhitektura

Zeleni dizajn Centra za šumarstvo u samom srcu Češke

Zamislite da radite u kancelariji smeštenoj u sred šume, u prostranoj i prijatnoj građevini ukrašenoj bogatim zelenim krovom! Sigurni smo da biste sa mnogo više elana kretali svakog jutra na posao.

Ovom idejom vodile su se arhitekte Chybik + Kristof u svom pobedničkom arhitektonskom rešenju kompleksa češkog Centra za šumarstvo. Upravna zgrada nalazi se u gradu Hradec Kralove (iliti Kraljičinom zamku, kako glasi prevod na srpski), a njen budući izgled inspirisan je upravo šumom kojom je okružena.

Na krovu Centra smestiće se bogata zelena terasa predviđena za gnezdenje ptica.

Dok su radili na projektu, arhitekte su primetile veliku temperaturnu razliku između same zgrade i njene okoline. Stoga su se u svom radu poveli pitanjem ne bi li i sami radnici voleli da, s vremena na vreme, iznesu laptope van zgrade i nastave da rade u ovom predivnom i mirnom ambijentu.

Predviđeno je i da fasada zgrade bude urađena od drveta, sa stubovima koji podsećaju na debla. Na krovu Centra smestiće se bogata zelena terasa predviđena za gnezdenje ptica.

Najzanimljiviji deo zgrade predstavlja centralni hol koji se prostire na dva nivoa.

Šumska tema preneta je i u enterijer u kojem su zastupljeni mahom prirodni materijali. Skoro sve prostorije u zgradi obogaćene su mnoštvom zelenila.

Smrča, hrast, grab…

Kako ističe ArchDaily, najzanimljiviji deo zgrade predstavlja prostrani centralni hol koji se širi na dva nivoa i sadrži centar za posetioce, prostor za sastanke, biblioteku i kafeteriju. Ostatak kampusa se od centralnog dela prostire u pet smerova, te svaki od njih predstavlja poseban administrativni ogranak.

Posetioci će, ipak, najviše uživati u bašti kompleksa takođe podeljenoj u pet sektora koja prate posebna šumska iskustva. Tako je jedan sektor posvećen smrči, a tu su još i šuma hrasta i graba. Tokom godina, struktura i veličina ovih šuma će se menjati, ali će užitak ostajati isti.

Grafičke podloge

Bašta i nacrt kompeksa

 

Renderi: Chybik + Kristof

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *