Zavesa je podignuta. Dugoočekivano zdanje na Andrićevom vencu pokazalo je svoju fasadu.

U hotelu, inspirisanim delom Znakovi pored puta, nazvanom Nobel, uskoro počinju radovi na uređenju enterijera. Kako je tekla izgradnja ekskluzivno za eKapiju otkriva arhitekta Ivana Nenković iz studija “inestezia. Inače, autor projekta je Ana Zatezalo Schenk koja je i osnivač studija.

Hotel Nobel, bivša rekonstruisana i nadograđena zgrada Ambasade Japana, je lociran na verovatno najpoželjnijem mestu, u samom centru Beograda, na Andrićevom vencu, čija adresa nosi ime slavnog dobitnika Nobelove nagrade. Predmetna zona je kulturno i administrativno jezgro grada u kojoj se nalaze i Predsednička palata Republike Srbije, gradska skupština, a sama lokacija je orjentisana ka prelepo uređenom Pionirskom parku sa pogledom na Nacionalnu skupštinu.

hotel_nobel_1_110913_tw1024

Zatečeni kontekstualni kvaliteti klasične arhitekture zgrade koja je rekonstruisana, su i zadržani prilikom projektovanja – simetrija, trodelna podela fasade sa bareljefima u art nuvo stilu, tvrdi i jaki materjali. Jasni zahtevi Zavoda za zaštitu spomenika kulture su ispoštovani i zadržani su elementi fasade prethodnog objekta.

– Kako je originalna zgrada bila niža od suseda, nadograđena je staklenom ekstenzijom, a zatečena fasada je rekonstruisana sa svim njenim elementima koji su u daljem izvođenju savremenom tehnologijom dobili akcenat modernog. Staklena fasada, iza kamene rekonstrukcije stare, se spušta do nižih spratova i sagledava se kroz otvore. Nove staklene ravni se protežu do petog sprata i lome dalje ka povučenom šestom i sedmom spratu, u različitim pravcima i povučenim ravnima dajući fasadi izuzetan pokret – objašnjava naša sagovornica.

Fasada je formirana od dve ravni. Frontalna kamena fasada u stilu klasične arhitekture na kojoj su interpretirane sve forme sa predhodne fasade – krute, stroge, teške, i druga – savremena, staklena, laka koja prati statičnu formu frontalne fasade dok ne izroni iza nje kada dobija na dinamici pokreta i potpuno odražava jezik arhitekture koji prepoznajemo kod najvećih arhitekata današnjice.

hotel_nobel_4_110913_tw1024

Projekat je otvaren za različite interpretacije komunikacije između savremene arhitekture i urbanog nasledstva.

Šta je novo? Šta je staro? Da li može novo izgledati starije od starog i suprotno?

– Duh stare fasade će ostati prisutan zauvek, a nova dinamična staklena ekstenzija se pojavljuje kao zavesa preko otvora stare, stapajući se sa njom. Objekat je renoviran, proširen, a staklena opna na gornji spratovima se otvara preko terasa, ulični front je ujednačen, formiran je kontinuitet u oblikovanju a fasada postaje vidljiva sa ključnih mesta u gradskom okruženju – ističe Nenković.

Stilski “Nobel” kombinuje beogradski stil sa elementima ruske secesije, a savremena rekompozicija fasade je bez presedana u Beogradu.

Enterijer u duhu zatečenih kodova

Koncept uređenja enterijera – hola, stepeništa i zajedničke komunikacije je baziran na čitanju zatečenih kodova u oblikovanju postojeće zgrade. Specifični i dominantni detalji i principi oblikovanja koji su mapirani na postojećem objektu, u enterijeru i na fasadi, su formirali jezik za projektovanje enterijera.

hotel_nobel_6_110913_tw1024

– Ornamenti u enterijeru, rozetne na zidovima i plafonima su vektorski skenirani, i kroz prilagođavanje savremenim materjalima i načinu reprodukcije, a u skladu sa novoprojektovanim prostorom su konačno definisani paterni koji su ugrađeni u plafon, dalje i u nameštaj, podražavajući rukopis Ive Andrića. Postignuta je naglašena tekstura površina koja savremenim jezikom odgovara na arhitekturu objekta. Savremene forme u oblikovanju odgovaraju na zatečeno materjalizacijom u kamenu, čitanom sa fasade, a lakoća je dobijena promenom tonaliteta. U enterijer nas uvodi tamni kamen sa fasade koji iza pregrade vrata prosijava belim kamenom na podu i zidu ulaznog hola – navodi Nenković.

Velnes centar na krovu hotela

Hotel je apartmanskog tipa sa 12 loft apartmana.

– Dizajn enterijera odgovara na spoljni izgled hotela, kombinujući staro i novo, formom i materjalizacijom, tako da ostavlja korisniku mogućnost za personalizaciju prostora – naglašava Nenković.

hotel_nobel_7_110913_tw1024

Svaki apartman ima terasu ili balkon, a na krovu je projektovan zastakljen zajednički prostor sa bazenom i velnes centrom. Korisnici mogu da uživaju u zalasku sunca sa pogledom na Dunav i Savu, kao i celokupnu panoramu Beograda.

APART HOTEL NOBEL

Autor i projektant: Ana Zatezalo Schenk Dipl Ing MScAAD / SINESTEZIA studio
Lokacija: Beograd, Srbija
Površina: 3200 m² + 550 m²
Godina: 2005-2013
Fotografije: Sinestezia
Investitor: Bart & Co.
Glavni izvođač: Deneza M
Menadžer projekta: Mašinoprojekt
Konstrukcija: AP konstrukcije
Instalacije: BDSP