Preuređen stan deluje toplo, ušuškano i raskošno, a opet ne previše nametljivo. Upravo je to glavni adut ovog enterijera!

Studio za unutrašnji dizajn Gradnja.rs, na čelu sa dizajnerom enterijera Sonjom Brstinom, dobio je zadatak da osmisli rešenje enterijera četvorosobnog stana u zgradi staroj preko 25 godina. Vlasnici stana, inače mladi bračni par, želeli su prostran, svetao prostor koji odaje luksuzan izgled ali i da pritom bude praktičan za život.

Jedan od glavnih problema bio je osmisliti prostor za smeštanje velike količine stvari. Saznajte kako je rešen ovaj ali i mnogobrojni drugi problemi u adaptaciji.

Pogledajte kako je tekla adaptacija starog stana:

Dnevna soba nije pretrpela strukturalne promene ali je zato napravljena njena potpuna vizuelna transformacija. Pre svega osmišljen je funkcionalan raspored nameštaja.

Naspram velike ugaone garniture dijagonalno je postavljen televizor, a kako bi se dobila što veća količina svetlosti na prozore je okačena veoma tanka zavesa. Radijatori ispod prozora sakriveni su maskama koje ujedno služe i kao klupica za sedenje.

Luksuz uz razumne troškove

Raskošan izgled postignut je bogatom rasvetom, oblogama na zidu kao što su kamen i tapete ali i nameštajem u klasičnom stilu. Sve ovo daje enterijeru luksuznu notu iako nisu utrošena velika sredstva za njegovu realizaciju.

Trpezarijski sto napravljen po meri postavljen je u osi kliznih vrata i tačno ispod raskošnog lustera.

 

U trpezariju je postavljen veliki kružni sto u osi vrata kuhinje, a odmah naspram njega našla se staklena vitrina pravljena po meri i komodica ispod ogledala sa bogatim ramom.

Iako zatečena kuhinja nije bila tako mala, njoj je pridružen deo koji je pre služio kao jedan od prolaza ka terasi. Vrata su zatvorena, a na tom mestu dobijena je zgodna ostava kojoj se pristupa preko zglobnih vrata.

Centralni deo kuhinje jeste ostrvo koje osim kao šank za ručavanje služi i kao prostor za odlaganje. Sva tehnika, (frižider, mašina za sudove, mikrotalasna i aspirator) ugrađena je u kuhinjske elemente i nije vidna.

Umesto hodnika – garderober

U spavaćem bloku se intervenisalo i u strukturi prostora. Glavnoj spavaćoj sobi pridružen je deo hodnika kako bi se napravio garderober, a mali toalet proširen je kako bi se dobilo drugo, gostinsko kupatilo s tuš kabinom.

Zid iza kreveta povučen je 60 centimetra od zida pa je tako dobijen orman kojem se pristupa s bočnih strana kreveta.

 

Obzirom da je spavaća soba velikih dimenzija, prostor iza kreveta iskorišćen je za smeštanje velikog ormana koji nije upadljiv i pritom je veoma funkcionalan. Naime, zid iza kreveta je povučen 60 centimetra od zida pa je tako dobijen orman kojem se pristupa s bočnih strana kreveta.

Veliko tapacirano uzglavlje, detalji kao što su venac na ormaru i ručkice ali i bogata rasveta dali su luksuzan izgled i ovoj sobi.

Ni gostima nije loše

U gostinjskoj sobi uz manje, uz manje kupatilo, smešten je prostran orman i krevet sa uzglavljem izvedenim u univer ploča. Kako bi se maksimalno iskoristio prostor, orman je u ovoj maloj sobi urađen sa kliznim vratima sa ogledalom, a na uzglavlje su postavljene police.

Tapeta koju osvetljavaju noćne zidne lampe i bogata tekstura uzglavlja čini osnov dizajna ove sobe.

Krajnji rezultat je enterijer koji deluje toplo, ušuškano i raskošno baš kao što su vlasnici želeli, a opet, s druge strane, ne previše nametljivo. Upravo je to glavni adut ovog stana!

Foto: Igor Conić

Srodni članci na portalu Gradnja.rs: