Studenti arhitekture iz Osla dizajnirali su i samostalno izgradili saunu koja se savršeno uklopila u obalski pejzaž Norveške.

Struktura nazvana The Bands, koja je kao pijavica išla po terenu i prilagođavala mu se, formirala je prostore u kojim su sauna i đakuzi, ali i mnogobrojni terasasti otvoreni prostori.

Nova sauna nalazi se na obali bivšeg ribarskog sela.

The Bands 01

Forma koja čini da sauna izgleda kao tri manja posebna objekta, aludira na tri postojeća objekta koji se nalaze na obali: ribarska vikendica, zgrada za proizvodnju ribljeg ulja i bakalarnica. Ovi objekti datiraju iz 1900. godine i predstavljaju život koji ovde više ne postoji. Zbog toga, svrstani su u kulturnu baštinu Norveške, 2007. godine.

The Bands 02

Projekat je smešten na kraju keja, s ciljem da ostvari intezivnu vezu s pejzažem i kontakt sa vodom.

– izjavili su mentori projekta Christian Hermansen, Solveig Sandness i Marcin Wojcik.

The Bands 03

Studentski tim je koristio drvo ariša za izgradnju okvira saune kao i terase, dok je staklo ikorišćeno za bočne zidova, pružajući prelep pogled na okruženje. Ostali otvori izvedeni su od polikarbonatne plastike.

The Bands 04

The Bands 05

Zbog svoje specifične konstrukcije, proizašle iz neobičnog dizajna, ova sauna od 15 metara kvadratnih, ima tri različita dvovodna krova. Dok je prvi simetričan, druga dva su asimetrično postavljeni i nasuprot su jedan drugom. Svaka od tri jedinice završava se terasastim prostorima, koji vode ka vodi i mogu služiti kako za odmor tako i za pripremanje ribe.

The Bands 06

The Bands 07

Projekat je realizovan u roku od 24 dana tokom maja i juna. Tim je svakodnevno postavljao radne fotografije na svoj blog, koji je takođe nazvan The Bands. Generacije prethodnih studenata na ovom kurstu takođe su izgradili manje strukture poput malih vikendica i drvenih mostova.

Foto: Jonas Aarre Sommarset, Maria Arthun

Pogledajte još jedan projekat saune smeštene na obali.